Przepyszne i wyraziste w smaku kotlety, które nie są nudne! Takie kotlety jadłam u mojej mamy, która gotuje wyśmienicie i musiałam zapisać ten przepis i się z Wami podzielić, bo kotleciki są świetne!
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 filety z kurczaka
sól
pieprz
słodka papryka.
Panierka:
Bułka tarta lub panierka PANKO
2 jajka
mąka.
2 jajka.
olej do smażenia.
Dodatkowo: ser feta,
Sos słodko-ostry z chili (możn aużyć gotowego)
Składniki na sos:
2 papryczki chili
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki octu
3 cm korzenia imbiru
2-3 ząbki czosnku
1 mała papryka czerwona
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Filet panko z sosem słodko ostrym i kruszonką z fety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na grubsze plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem, aby było delikatniejsze, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
2.Następnie panierujemy w mące, jajku i bułce tartej (ja użyłam panierki panko)
3.Kotlety smażymy na oleju na rumiany kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Każdy kotlet smarujemy podgrzanym sosem i kruszymy sporą ilość sera feta.
4.Do garnka wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy cukier, ocet i sól, całość doprowadzamy do wrzenia.
Czerwoną paprykę myjemy , osuszamy i wydrążamy środek. Jedną papryczkę chili pozbawiamy pestek, drugą zostawiamy z pestkami. Wszystkie papryki drobno siekamy.
Czosnek i imbir obieramy i ścieramy drobno na tarce lub używamy blender. Wszystkie posiekany produkty dodajemy do garnka, gotujemy 15 minut na wolnym ogniu.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w niewielkiej ilości wody i stopniowo dodajemy do gotującego się sosu. Konsystencja sosu ma być taka jak rzadki kisiel. Studzimy, przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Komentarze