Jeśli tak jak ja jesteście wielbicielami słodkości, która nie idzie w biodra, oraz ciepłego pieczywa do porannej kawy ten przepis jest właśnie dla Was, co więcej bułeczki są gotowe po 20 minutach!
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
- banan dojrzały i duży: 3 sztuki
- mąka pełoziarnista: 150 gramów
- mąka pszenna (typ 550): 150 gramów
- mleko: 130 mililitrów
- oliwa z oliwek Extra Vergin: 4 łyżki
- wanilia w plynie: 1 łyżeczka
- rodzynki drobne: 50 gramów
- proszek do pieczenia: 3 łyżeczki
- sól: 0.25 łyżeczki
- siemię lniane (zmielone): 1 łyżka
Wegańskie ekspresowe bułeczki bananowe słodkie a bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Na blasze kładziemy papier do pieczenia.
2.Banany rozgniatamy w ciepłym (lekko) mleku, dodajemy mielone siemię oraz wanilię energicznie mieszamy. Składniki można też zmiksować w blenderze
3.Mąki dokładnie mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia. Możemy użyć gotowej mieszanki mąki samorosnącej, przepis u mnie na blogu, zapraszam.
4.Wyrabiamy do połączenia, ciasto jest miękkie i lekko lepkie, rozgniatamy je na mące w kształt koła, tak aby miało ok 3-4 cm grubości, kroimy na 8 równych części ( 4 razy na pół) i układamy na blasze z papierem. Przed pieczeniem oprószamy lekko mąką.
5.Pieczemy do momentu aż będą złotobrązowe , od 10 do 15 minut.
6.Podajemy z konfiturą lub same, są wilgotne i długo pozostają świeże, idealne do porannej kawy i do popołudniowej przekąski
Komentarze