Wegańskie ekspresowe bułeczki bananowe słodkie a bez cukru

4.5 (173 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jeśli tak jak ja jesteście wielbicielami słodkości, która nie idzie w biodra, oraz ciepłego pieczywa do porannej kawy ten przepis jest właśnie dla Was, co więcej bułeczki są gotowe po 20 minutach!

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - banan dojrzały i duży: 3 sztuki
    - mąka pełoziarnista: 150 gramów
    - mąka pszenna (typ 550): 150 gramów
    - mleko: 130 mililitrów
    - oliwa z oliwek Extra Vergin: 4 łyżki
    - wanilia w plynie: 1 łyżeczka
    - rodzynki drobne: 50 gramów
    - proszek do pieczenia: 3 łyżeczki
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - siemię lniane (zmielone): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wegańskie ekspresowe bułeczki bananowe słodkie a bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Na blasze kładziemy papier do pieczenia.
  • 2. Banany rozgniatamy w ciepłym (lekko) mleku, dodajemy mielone siemię oraz wanilię energicznie mieszamy. Składniki można też zmiksować w blenderze
  • 3. Mąki dokładnie mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia. Możemy użyć gotowej mieszanki mąki samorosnącej, przepis u mnie na blogu, zapraszam.
  • przed pieczeniem 4. Wyrabiamy do połączenia, ciasto jest miękkie i lekko lepkie, rozgniatamy je na mące w kształt koła, tak aby miało ok 3-4 cm grubości, kroimy na 8 równych części ( 4 razy na pół) i układamy na blasze z papierem. Przed pieczeniem oprószamy lekko mąką.
  • po upieczeniu 5. Pieczemy do momentu aż będą złotobrązowe , od 10 do 15 minut.
  • Wegańskie Bułeczki bananowe 6. Podajemy z konfiturą lub same, są wilgotne i długo pozostają świeże, idealne do porannej kawy i do popołudniowej przekąski
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować