Bardzo lubię wypieki z dodatkiem bananów. Dziś polecam prosty przepis na ekspresowe ciastka bananowe, które przygotujecie dosłownie w kilkanaście minut. Spróbujcie ;)
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
– 1 duży dojrzały banan (u mnie 140g po obraniu)
– 2 łyżki miodu
– 40g cukru
– 50ml oleju (u mnie rzepakowy)
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 170g mąki pszennej (u mnie tortowa)
Ekspresowe ciastka bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banana rozgnieść widelcem, dodać cukier, sok z cytryny, olej i miód i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników. Powinno wyjść miękkie, klejące się ciasto. Dłonie posmarować olejem, łyżką nabierać porcję ciasta i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. U mnie wyszło 20 kulek. Kulki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.
Gotowe ciastka wystudzić i opcjonalnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Komentarze