Masa serowa:
1 kg sera
7 jaj
1 ko. miękkiej margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki kartoflanki
1 cukier waniliowy
skórka pomarańczowa kandyzowana
Lukier:
1 szklanka cukru pudru dobrego gatunku (ja używam Kupiec w woreczku foliowym)
1kieliszek letniego mleka (proponuje dodawać po troszku aby lukier nie był za rzadki)
kilka kropel olejku pomarańczowego
wszystko zmiksuj na lśniący połysk.
Sernik z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód ciasta : wszystko zagniatamy (bez powideł), wałkujemy, wykładamy na blachę wyłożona papierem. Nakłuwamy widelcem ciasto aby nam się podczas pieczenia nie wybrzuszyło.
2.spód ciasta smarujemy grubo powidłami
3.Tak przygotowany spód do sernika podpiekamy w piekarniku około 15 minut i studzimy.
4.Masa serowa: żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel
5.Białka ubij na sztywną pianę
6.Kogel mogel utrzyj z kostką margaryny
7.Do utartych żółtek z cukrem i margaryna dodaj ser i resztę składników i wymieszaj. Następnie dodaj ubite białka i delikatnie łyżką wymieszaj z masą serową.
Komentarze