Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielic od żółtek.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia ,dodać smietanę , cukry oraz żółtka . Masło schłodzone i posiekane dodajemy do składników i zagniatamy kruche ciasto, a nastepnie i podzielić na 3 części.
Do jednej porcji ciasta dodać 2 łyżki gorzkiego kakao i zagnieść.
Wszystkie 3 porcje ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki na15-20minut. Jedną porcją jasnego ciasta wylepic dno wyłozonej papaierem do pieczenia blachy, ponakłuwac widelcem.
Ciasto posmarować powidłami śliwkowymi
Na powidła zetrzeć ciemne ciasto.
Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywno.
Białka rozsmarować na ciemnym cieście.
Na wierzch ciasta zetrzeć ostatnią, jasną porcje ciasta.
Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min. do zarumienienia wierzchu. Po wystudzeniu ciasto oprószyc cukrem pudrem, Smacznego!
Komentarze