Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi

4.35 (253 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

tzw. plesniak z powidłami sliwkowymi - podaczasowe ciasto które jest szybkie i zawsze oraz kazdemu sie uda!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki maki pszennej
    4 jajka
    1\2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    200 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyzka schłodzonej gęstej smietany
    szczypta soli
    2 łyzki kakao
    słoiczek powideł sliwkowych
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.35 (253 ocen)

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielic od żółtek.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia ,dodać smietanę , cukry oraz żółtka . Masło schłodzone i posiekane dodajemy do składników i zagniatamy kruche ciasto, a nastepnie i podzielić na 3 części.
    Do jednej porcji ciasta dodać 2 łyżki gorzkiego kakao i zagnieść.
    Wszystkie 3 porcje ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki na15-20minut. Jedną porcją jasnego ciasta wylepic dno wyłozonej papaierem do pieczenia blachy, ponakłuwac widelcem.
    Ciasto posmarować powidłami śliwkowymi
    Na powidła zetrzeć ciemne ciasto.
    Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywno.
    Białka rozsmarować na ciemnym cieście.
    Na wierzch ciasta zetrzeć ostatnią, jasną porcje ciasta.
    Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min. do zarumienienia wierzchu. Po wystudzeniu ciasto oprószyc cukrem pudrem, Smacznego!

Porady

forma 25 na 30

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować