Tort tiramisu- najlepszy! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Biszkopt
Masło stopić i ostudzić.
Ubić jajka z cukrem (najlepiej zrobić to " na parze", następnie miksować kilka minut, aż masa się ostudzi).
Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia bezpośrednio do ubitej masy. Delikatnie wymieszać. Mieszając wlewać powoli mleko, a następnie stopione masło. Otrzymaną masę przelać do przygotowanej formy.
Piec ok. 25-30 minut. Kiedy biszkopt będzie całkowicie wystudzony, przekroić go na 3 blaty.
Galaretka z kawy
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. W rondelku wymieszać kawę z wodą, dodać żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać likier.
Krem
Ubić żółtka z cukrem (tak samo jak w przypadku biszkoptu). Następnie wymieszać z mascarpone.
Śmietanę ubić na sztywny krem i wymieszać z masą mascarpone.
Ułożyć pierwszy blat na dnie formy. Nasączyć mieszanką kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu. Zapiąć obręcz formy. Powtórzyć z pozostałymi blatami biszkoptu. Na wierzchu powinien znaleźć się krem z mascarpone.
Tort posypać przesianym przez sitko kakao. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Na następny dzień można obłożyć podłużnymi biszkoptami i związać wstążką.
Porady
Osobiście polecam nasączyć biszkopt samym likierem Amaretto, a w galaretce pominąć wtedy likier.
Komentarze