Tort tiramisu- najlepszy!

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszny, kremowy z wyczuwalną nutą likieru Amaretto i kawy!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód
    - 100g masła
    - 2 jajka
    - 170g cukru pudru
    - 180g mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 100ml mleka

    Krem

    - 4 żółtka
    - 170g cukru pudru
    - 500g mascarpone
    - 300ml śmietany kremówki

    Galaretka kawowa

    - 2 łyżeczki żelatyny w proszku
    - 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
    - 100ml wody
    - 3 łyżki likieru amaretto

    Dodatkowo

    - kakao
    - podłużne biszkopty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tiramisu

Tort tiramisu- najlepszy! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą.

    Biszkopt

    Masło stopić i ostudzić.
    Ubić jajka z cukrem (najlepiej zrobić to " na parze", następnie miksować kilka minut, aż masa się ostudzi).
    Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia bezpośrednio do ubitej masy. Delikatnie wymieszać. Mieszając wlewać powoli mleko, a następnie stopione masło. Otrzymaną masę przelać do przygotowanej formy.
    Piec ok. 25-30 minut. Kiedy biszkopt będzie całkowicie wystudzony, przekroić go na 3 blaty.

    Galaretka z kawy

    Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. W rondelku wymieszać kawę z wodą, dodać żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać likier.

    Krem

    Ubić żółtka z cukrem (tak samo jak w przypadku biszkoptu). Następnie wymieszać z mascarpone.
    Śmietanę ubić na sztywny krem i wymieszać z masą mascarpone.

    Ułożyć pierwszy blat na dnie formy. Nasączyć mieszanką kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu. Zapiąć obręcz formy. Powtórzyć z pozostałymi blatami biszkoptu. Na wierzchu powinien znaleźć się krem z mascarpone.
    Tort posypać przesianym przez sitko kakao. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
    Na następny dzień można obłożyć podłużnymi biszkoptami i związać wstążką.

Porady

Osobiście polecam nasączyć biszkopt samym likierem Amaretto, a w galaretce pominąć wtedy likier.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować