Trójkolorowa babka ucierana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna i efektowna babka ucierana! Trójkolorowa dzięki 3 warstwom: jasnej, kakaowej i orzechowej.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 150g miękkiego masła
    - 100ml oleju
    - 180g cukru
    - 6 jajek
    - 200g mąki pszennej
    - 80g mąki ziemniaczanej
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 czubata łyżka kakao
    - 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich

    Dodatkowo do wysmarowania formy

    - 15g masła
    - 15g oleju
    - 15g mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Trójkolorowa babka ucierana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    Masło roztopić, dodać olej i mąkę. Wszystko wymieszać. Otrzymaną pastą , za pomocą pędzelka wysmarować formę na babkę.

    Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Całość przesiać przez sitko. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać olej i ucierać do otrzymania jasnej, puszystej masy. Cały czas miksując dodawać po 1 jajku. Na sam koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia składników.
    Masę podzielić na 3 równe części:
    - do pierwszej dodać kakao
    - do drugiej zmielone orzechy
    - trzecia pozostaje jasna.

    Do formy kolejno nakładać:
    masę jasną- masę kakaową- masę orzechową.

    Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny lub do suchego patyczka.
    Babkę wyjąć z formy po lekkim przestygnięciu. Posypać sukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować