Wiśniowy tort tiramisu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wiśniowy tort tiramisu to dobra alternatywa dla klasycznego i znanego wszystkim tiramisu. Dodatkowym atutem jest połączenie kwaśnego smaku wiśni i słodkiego kremu. Niestety wykonanie tego typu tortu zajmuje jednak trochę czasu. Jednak śmiało można powiedzieć, iż warto wykonać Wiśniowy tort tiramisu podczas szczególnych okazji lub uroczystości.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto
    200 g mąki pszennej
    100 g cukru
    100 g masła
    15 g proszku do pieczenia(1,5 łyżki)
    4 jaja
    krem
    750 g serka mascarpone(3 opakowania)
    200 g śmietany 30%
    200 g dżemu wiśniowego
    100 g masła
    100 g cukru
    30 g kakao(3 łyżki)
    3 żółtka
    napar
    30 g kawy rozpuszczalnej(2 łyżki)
    60 ml wody
    10 g dowolnego alkoholu(1 łyżeczka)
    opakowanie podłużnych biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Tiramisu

Wiśniowy tort tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać miękkie masło. Utrzeć. Dodać mąkę. Utrzeć krótko. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta. Tortownicę posmarować masłem i obsypać bułka tartą. Piec około 45 minut w 170 stopniach. Wystudzić.
    500 g serka mascarpone ucieramy z 80 g cukru i żółtkami. Dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy.
    Ciasto przekrawamy na trzy części. Każdy blat smarujemy dżemem oraz smarujemy kremem. Między poszczególnymi warstwami posypujemy mielone kakao.
    250 g serka mascarpone ucieramy z 20 g cukru. Przygotowaną masą smarujemy boki tortu. Boki tortu dekorujemy przyciętymi podłużnymi biszkoptami. Chłodzimy 2 godziny w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować