Tort czekoladowy z zielonym mchem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny, mocno czekoladowy torcik udekorowany zielonym "mchem"...

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt

    - 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
    - 3/4 szklanki cukru pudru
    - 100 g mąki pszennej
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem

    - 400 ml śmietanki 36% (schłodzonej)
    - 4 łyżki kakao
    - 500 g serka mascarpone (schłodzonego)
    - 3/4 szklanki cukru pudru
    - 3 łyżki likieru orzechowego (lub innego, dowolnego alkoholu)
    - 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
    - 2 opakowania śmietan-fix

    Nasączenie

    - 10 łyżek ostudzonej kawy + 5 łyżek likieru lub likieru smakowego (orzechowego, kawowego, czekoladowego)

    Dodatkowo

    - 150 g powideł malinowych lub 200 g malin
    - 50 g gorzkiej czekolady

    Ciasto "zielony mech"

    - 50 g szpinaku
    - 60 ml mleka
    - 65 ml oleju roślinnego
    - 60 g cukru
    - 60 g mąki pszennej
    - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia sody oczyszczonej
    - 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 1 małe jajko

    Dekoracja

    - granat
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort czekoladowy z zielonym mchem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

    Biszkopt

    Ubić jajka z cukrem pudrem aż masa będzie gęsta i puszysta.
    Do oddzielnej miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
    Otrzymaną mieszankę dodać do masy z jajek, bezpośrednio przez sitko w 3 ratach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć do tortownicy. Piec przez ok. 40 minut.
    Biszkopt ostudzić, a następnie wyjąć go z formy. Przekroić na 3 blaty.

    Krem

    Zimną śmietankę wlać do miski, dodać kakao i wymieszać. Następnie dodać mascarpone, cukier puder, likier oraz cukier wanilinowy. Ubijać całość na średnich obrotach miksera, przez około 2 minuty. Kiedy masa zacznie gęstnieć, zwiększyć obroty i ubijać przez kolejne 2 minuty na gęsty i puszysty krem. Na koniec zmiksować ze śmietan-fix.

    Przełożenie

    Dolny biszkopt ułożyć na paterze, nasączyć mieszanką kawy i likieru (5 łyżek), wyłożyć połowę malin oraz 1/3 ilości kremu. Posypać startą na tarce czekoladą (1/3 ilości).
    Położyć drugi biszkopt, nasączyć go, wyłożyć maliny i przykryć kremem, posypać startą czekoladą (1/3 ilości).
    Położyć ostatni krążek, nasączyć go i obłożyć wierzch oraz boki resztą kremu. Boki obłożyć resztą startej czekolady. Wstawić do lodówki.

    Zielony mech

    Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Szpinak wrzucić na wrzątek, wymieszać i odcedzić na sitku. Przelać zimną wodą, odcisnąć z wody.
    Do wąskiego pojemnika wlać mleko i olej, dodać cukier oraz szpinak i dokładnie zmiksować blenderem.
    Do miski wbić jajko, dodać zmiksowaną zieloną masę i wymieszać rózgą, następnie dodać mąkę uprzednio dokładnie wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać delikatnie rózgą, tylko do połączenia się składników.
    Ciasto wyłożyć do formy (dowolnej np. małej keksówki) i piec przez ok. 15 minut lub do suchego patyczka.
    Po wyjęciu z piekarnika zielone ciasto dokładnie ostudzić, następnie pokruszyć na wierzchu tortu.
    Tort udekorować granatem.

Porady

Tort świetnie pasuje na Wielkanoc. Wystarczy udekorować go np. czekoladowymi jajeczkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort czekoladowy

4.29 (272 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort czekoladowy z owocami leśnymi

4.29 (272 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort czekoladowy z owocami leśnymi

kada Tort dekorujemy owocami sezonowymi. 4 godz.

To może cię zainteresować