Tort czekoladowy z zielonym mchem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Biszkopt
Ubić jajka z cukrem pudrem aż masa będzie gęsta i puszysta.
Do oddzielnej miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Otrzymaną mieszankę dodać do masy z jajek, bezpośrednio przez sitko w 3 ratach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć do tortownicy. Piec przez ok. 40 minut.
Biszkopt ostudzić, a następnie wyjąć go z formy. Przekroić na 3 blaty.
Krem
Zimną śmietankę wlać do miski, dodać kakao i wymieszać. Następnie dodać mascarpone, cukier puder, likier oraz cukier wanilinowy. Ubijać całość na średnich obrotach miksera, przez około 2 minuty. Kiedy masa zacznie gęstnieć, zwiększyć obroty i ubijać przez kolejne 2 minuty na gęsty i puszysty krem. Na koniec zmiksować ze śmietan-fix.
Przełożenie
Dolny biszkopt ułożyć na paterze, nasączyć mieszanką kawy i likieru (5 łyżek), wyłożyć połowę malin oraz 1/3 ilości kremu. Posypać startą na tarce czekoladą (1/3 ilości).
Położyć drugi biszkopt, nasączyć go, wyłożyć maliny i przykryć kremem, posypać startą czekoladą (1/3 ilości).
Położyć ostatni krążek, nasączyć go i obłożyć wierzch oraz boki resztą kremu. Boki obłożyć resztą startej czekolady. Wstawić do lodówki.
Zielony mech
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Szpinak wrzucić na wrzątek, wymieszać i odcedzić na sitku. Przelać zimną wodą, odcisnąć z wody.
Do wąskiego pojemnika wlać mleko i olej, dodać cukier oraz szpinak i dokładnie zmiksować blenderem.
Do miski wbić jajko, dodać zmiksowaną zieloną masę i wymieszać rózgą, następnie dodać mąkę uprzednio dokładnie wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać delikatnie rózgą, tylko do połączenia się składników.
Ciasto wyłożyć do formy (dowolnej np. małej keksówki) i piec przez ok. 15 minut lub do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika zielone ciasto dokładnie ostudzić, następnie pokruszyć na wierzchu tortu.
Tort udekorować granatem.
Porady
Tort świetnie pasuje na Wielkanoc. Wystarczy udekorować go np. czekoladowymi jajeczkami.
Komentarze