Tort tiramisu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczny tort tiramisu, do którego krem wykonano na bazie ubitej śmietany i serka mascarpone. Dwie warstwy włoskich biszkoptów przełożone kremem tiramisu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • serek mascarpone 500 g
    żółtka jaj kurzych 5 szt.
    biszkopty włoskie (kocie języczki) 1 op.
    śmietana 30 lub 36% 500 ml
    cukier puder 4 łyżki
    kakao 4 łyżki
    woda 2 szklanki
    kawa naturalna rozpuszczalna 6 łyżeczek
    Amaretto 50 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tiramisu

Tort tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaparzamy kawę w 2 szklankach wody i studzimy. Do wystudzonej kawy dodajemy 50 ml Amaretto i przelewamy do miseczki. Miksujemy żółtka z 2 łyżkami cukru pudru na gęstą masę. Po zmiksowaniu dodajemy stopniowo serek mascarpone i nadal miksujemy do zjednolicenia składników. Ubijamy śmietanę razem z pozostałymi 2 łyżkami cukru pudru. Ubitą śmietanę dodajemy do wcześniej zmiksowanej masy serowej, wszystko mieszamy drewnianą łychą do zjednolicenia masy i odstawiamy. W przygotowanej tortownicy (26 cm) układamy umaczane w kawie biszkopty, na wyłożone biszkoptami dno nakładamy połowę kremu. Całą powierzchnię posypujemy kakao. Układamy drugą warstwę biszkoptami umaczanymi w kawie i rozkładamy pozostałą część kremu. Całość posypujemy kakao. Gotowy tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować