Tort Tiramisu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Puszysty biszkopt, czekolada i krem nawiązujący do deseru tiramisu,
to prawdziwa gratka dla miłośników kawy, ale i nie tylko.
Tort można dowolnie udekorować i daję słowo,
że idealnie będzie pasował na każdą rodzinną uroczystość.
W smaku jest bardziej wytrawny, mało słodki, z lekką nutką alkoholu,
ale myślę, że naszym dorosłym gościom przypadnie do gustu! :)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka (w temperaturze pokojowej)
    130 g cukru
    100 g mąki pszennej
    33 g mąki ziemniaczanej
    Krem:
    500 g mascarpone
    200 g śmietany 30 lub 36%
    100 g cukru pudru (ja dałam mniej)
    kieliszek amaretto lub pół kieliszka wódki
    Poncz do nasączenia:
    200 ml mocnej ostudzonej kawy (2 łyżeczki ulubionej kawy zalewamy 200 ml wrzątku)
    kieliszek amaretto lub kieliszek wódki
    Dodatkowo:
    3-4 rządki czekolady gorzkiej lub deserowej (czekoladę można zastąpić kakao).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Tiramisu

Tort tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort Tiramisu 1. Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier łyżka po łyżce. Gdy cukier zupełnie się rozetrze dodajemy po kolei żółtka i krótko miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy je z masą jajeczną - najlepiej za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 ºC, pieczemy 35-40 minut. Po 35 minutach otwieramy piekarnik i sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się już upiekło - jeśli tak, wyciągamy je i z wysokości ok. 30 cm upuszczamy np. na podłogę. Następnie odstawiamy ciasto do zupełnego wystudzenia.
  • Tort tiramisu 2. Poncz: kawę zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej kawy dodajemy alkohol.
    Krem: mascarpone, śmietankę i cukier puder przekładamy do misy miksera i ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy alkohol (opcjonalnie).
  • Tort tiramisu 3. Składanie tortu: biszkopt kroimy wzdłuż na trzy równe blaty. Jeden z nich przekładamy do formy, w której piekliśmy biszkopt, nasączamy blat mocno 1/3 ponczu, następnie nakładamy 1/3 kremu i 1/3 starych czekoladowych wiórek, układamy drugi blat biszkoptu, nasączamy, nakładamy krem i posypujemy wiórkami i tworzymy ostatnią warstwę, przy czym krem nakładamy również na boki tortu. Wierch dekorujemy czekoladowymi wiórkami.
    Tort schładzamy w lodówce przez co najmniej 4 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować