Tarta cytrynowa kawałek słońca w zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło z cukrem utrzeć i wbij jajko. Dodaj mąkę - tutaj trzeba uważać gdyż zbyt długie ugniatanie ciasta z mąką spowoduje, ze ciasto będzie twarde. Uważam, ze 3-4 naciśnięcia pulsacyjne w robocie kuchennym wystarczą. masę wykładamy na blat - dodajemy odrobinę lodowatej wody i ugniatamy i uformować w płaskie koło owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 30 minut
Na posypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto i włóż do tortownicy o średnicy około 20 cm. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Nadzienie – ubić jajka, żółtka, cukier puder, a następnie dodać śmietanę i wymieszać. Dodajemy cytrynę i cały krem przesiewamy przez sitko.
Nastawić piekarnik na 190 stopni i włożyć ciasto nakryte pergaminem z wysypanym grochem, kamieniami lub czymś innym ciężkim żaroodpornym. Piec przez 15 minut a później wyjąć groch i pergamin i piec jeszcze przez 5 minut. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 110 stopni.
Wlewamy nadzienie na tarte i wstawiamy do piekarnika na najniższą półkę i pieczemy przez 50-60 minut – aż masa zgęstnieje – środek ciasto powinien być lekko ścięty
Posypać cukrem pudrem i posypać wiórkami z czekolady lub odrobiną kakao. Pozostawić do wystygnięcia i kroić gorącym suchym nożem.
Komentarze