Tarta cytrynowo - budyniowa to pyszne ciasto, delikatne, smaczne z pysznym nadzieniem. Ożeźwiające idealne na ciepłe dni. Tartę przygotowałam w Trermomasterze II firmy Kalorik.
35 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
SKŁADNIKI :
100 g masła
1 jajko
200 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
szczypta proszku do pieczenia
MASA :
6 jajek
250 ml śmietany 30 %
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 3 cytryn
skórka otarta z 1 cytryny
Tarta budyniowo cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
Składniki ciasta miksujemy w robocie aż powstanie kruche ciasto. 25 s/o 6.
Ciasto wyjmujemy i rozkładamy na natłuszczonej formie do tarty o średnicy 28 cm.
Do dzbana robota wlewamy jajka, śmietanę, cukry, sok z cytryny i Skórkę cytrynową. Miksujemy 20 s/o 6.
Masę wylewamy na tartę. Ciasto pieczemy około 35-40 minut aż ładnie się zsiądzie.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy i dekorujemy cukrem pudrem i bitą śmietaną. Smacznego.
Komentarze