Tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem pudrem. Wbić jajko i ubijać przez 30 sekund. Dodać mąkę i miksować, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję. Ugnieść ciasto, uformować w płaski dysk, zafoliować i wstawić do lodówki na 30 min.
2.Ciasto rozwałkować i włożyć do tortownicy (o średnicy ok. 20cm) posmarowanej masłem. Włożyć do lodówki na 20 min.
3.Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać fasolę lub groch (ewentualnie nakłuć ciasto widelcem). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 15 min. Zdjąć papier z fasolą i piec kolejne 5 min. Zmniejszyć temperaturę do 110 stopni.
4.Nadzienie: W misce ubić jajka, żółtka i cukier puder. Wmieszać śmietanę. Dodać sok wyciśnięty z cytryn, wymieszać. Przelać wszystko przez gęste sitko.
5.Masę wylać na podpieczone ciasto i piec 50-60 min w 110 stopniach.
6.Wyrównać brzegi, wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze