Tarta cytrynowa

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Delikatne, kruche ciasto z aksamitnym cytrynowym nadzieniem - po prostu pyszna tarta cytrynowa :) Przepis Gordona Ramsaya

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 125g masła
    - 90g cukru pudru
    - 1 jajko
    - 250g mąki

    Nadzienie:
    - 2 jajka
    - 4 żółtka
    -180g cukru pudru
    - 200ml śmietany kremówki
    - sok z 2 cytryn (jeżeli ktoś boi się kwaskowego smaku - użyć mniej)
    - cukier puder na wierzch
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem pudrem. Wbić jajko i ubijać przez 30 sekund. Dodać mąkę i miksować, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję. Ugnieść ciasto, uformować w płaski dysk, zafoliować i wstawić do lodówki na 30 min.
  • 2. Ciasto rozwałkować i włożyć do tortownicy (o średnicy ok. 20cm) posmarowanej masłem. Włożyć do lodówki na 20 min.
  • 3. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać fasolę lub groch (ewentualnie nakłuć ciasto widelcem). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 15 min. Zdjąć papier z fasolą i piec kolejne 5 min. Zmniejszyć temperaturę do 110 stopni.
  • 4. Nadzienie: W misce ubić jajka, żółtka i cukier puder. Wmieszać śmietanę. Dodać sok wyciśnięty z cytryn, wymieszać. Przelać wszystko przez gęste sitko.
  • 5. Masę wylać na podpieczone ciasto i piec 50-60 min w 110 stopniach.
  • 6. Wyrównać brzegi, wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować