Zaskakujące połączenie niezwykle intensywnego kwaskowego smaku cytryny oraz słodyczy. Krem jest intensywny, ale również delikatny i lekki. Na prawdę polecam.Oryginalny przepis pochodzi z książki Marka Łebkowskiego "Ciasta i desery"
Tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 180°C, foremkę do tarty o średnicy 20cm wysmarować cienko masłem.
2.Ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
3.Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy o 2-3cm większej niż dno foremki. Placek przenieść do foremki, delikatnie docisnąć i wyrównać brzegi.
4.Na surowym cieście umieścić papier do pieczenia, wysypać na niego fasolki lub groszki ceramiczne, które zapobiegną wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Podpiec przez 15 minut. Po tym czasie papier z fasolkami usunąć. Ciasto posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżeczką mleka i dalej piec do momentu kiedy będzie jasno złote, a brzegi będą lekko przyrumienione.
5.Cytryny wyszorować, sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
6.Trzepaczką wymieszać jajka ze śmietaną, cukrem, skórką i sokiem z cytryny do momentu powstania jednolitej masy. NIE UBIJAĆ!
Powstanie bardzo rzadka masa.
7.Wstawić foremkę z podpieczonym spodem do piekarnika, następnie bardzo ostrożnie wlać masę cytrynową.
8.Piec 55-60 minut w temperaturze 180°C aż masa się zetnie. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest już gotowe potrząsając lekko foremką. Jeśli masa się nie rusza, oznacza to, że się ścięła. Jeśli jest inaczej, należy jeszcze piec.
9.Upieczoną tartę zostawić w foremce do wystudzenia.
Komentarze