Ciasto lambada

4.49 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min

Ciasto bardzo delikatne na biszkopcie.Ciasto z budyniem na soku i pianką. Jest to bardzo znane i lubiane ciasto.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -1 szklanka mąki
    -1 łyżeczka proszku do piecz.

    masa budyniowa:
    -3/4 l soku z czerwonych pomarańczy albo sok:marchew,jabłko,pomarańcza
    -4 łyżki cukru
    -2 budynie waniliowe

    pianka:
    -400 ml. mleka
    -2 Śnieżki
    -2 galaretki cytrynowe albo pomarańczowe
    -1/2 l. wody

    góra:
    1/2 tartej czekolady
    garść migdałów w płatkach
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Ciasto lambada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po żółtku, ubijać. Do tego przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać łyżką. Przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. (30x40) Piec w 175* ok.25 min.
  • budyń 2. masa budyniowa-Z soku odlać 0,5 szklanki i rozmieszać budynie. Resztę soku z cukrem zagotować .Do gorącego soku wlać rozrobiony budyń ,cały czas mieszając, zagotować. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt.Odstawić do wystygnięcia.
  • pianka 3. pianka-Galaretki rozpuścić w 1/2 l.wrzątku.Odstawić do lekkiego tężenia.Mleko ubić ze Śnieżkami,potem tężejącymi galaretkami. Nałożyć na masę.
  • tarta czekolada i migdały 4. Na górę zetrzeć czekoladę i posypać migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka Płatki Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować