REKLAMA

Łatwa tarta cytrynowa

wyświetlono: 9022 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

To moja popisowa tarta cytrynowa, łatwa i szybka. W dodatku zawsze się udaje. Tarta cytrynowa to znakomita propozycja na podwieczorek. Nie jest za słodka, wręcz przeciwnie - cytrynowy krem przyjemnie orzeźwia i dodaje ciastu kwaskowej nuty. Całość jest dobrze zbalansowana. Tarta cytrynowa będzie hitem też w waszym domu - sprawdźcie sami!

opublikowany: 01.03.2020
Udostępnij Pinterest
  • 30 min

Składniki:

  • Tarta cytrynowa:
    1,5 szklanki drobno pokruszonych lub zmielonych herbatników,
    5 łyżek roztopionego masła,
    2 łyżki cukru,
    puszka mleka skondensowanego słodzonego,
    pół szklanki soku z cytryny,
    4 żółtka
Ocena:

(średnia 4.51 z 196 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • 1. Tarta cytrynowa:
    Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki, mieszamy z masłem i cukrem. Możemy użyć robota kuchennego, by dokładniej wszystko rozdrobnić i wymieszać. Wysypujemy do formy na tartę, (ja mam taką o średnicy 28cm) i dociskamy ciastka do brzegów i dna. Ja ugniatam je szklanką - to łatwy i skuteczny sposób na równomierne i płaskie rozłożenie spodu.
  • 2. Spód tarty wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni C na 10 minut, lekko podpiekamy.
  • 3. W tym czasie robimy masę cytrynową: miksujemy mleczko z żółtkami i sokiem z cytryny. Gdy składniki się połączą wyciągamy tartę z piekarnika, na gorący spód wlewamy naszą masę i znów wkładamy do piekarnika na 15 minut, żeby żółtka się ścięły. Po tym czasie wyjmujemy tartę z pieca i czekamy aż ostygnie.

Notka redakcyjna

Jak widzicie przepis na tartę cytrynową jest bardzo prosty. Możecie przygotować ją szybko, dlatego nie straszni wam będą niezapowiedziani goście. Tartę warto urozmaicać, choćby przez to, co kładziemy na wierzch ciasta. Oprócz bitej śmietany, dobra będzie też beza. Ubijamy bezę z białek i umieszczamy ją na cieście po końcowym pieczeniu. Wkładamy do piekarnika jeszcze na około 10 minut, żeby białka lekko się ścięły. Możecie też zrobić tartaletki cytrynowe z bezą - do pieczenia używamy wtedy kilku małych foremek do tart. Tarta cytrynowa z bezą jest pyszna!

Inną opcją jest tarta cytrynowa z mascarpone. Mascarpone możemy potraktować jak bitą śmietanę i udekorować serkiem tartę. Jeśli będzie dla nas za tłuste, warto zmieszać je z jogurtem. Tarta cytrynowa na zimno, podana z lodami waniliowymi lub czekoladowymi też będzie bardzo smaczna - nie zapomnijcie o owocach.

Sam krem cytrynowy do tarty możemy wzbogacać, na przykład dorzucając do niego trochę skórki pomarańczowej lub cytrynowej. Skórkę warto wcześniej lekko podsmażyć z cukrem, żeby nie była zbyt twarda. Do tarty możemy też dodać nieco soku z limonki - nada jej ciut egzotyczny posmak. Tartę warto podawać ze słodkimi dodatkami, na przykład filiżanką czekolady. 

Porady

Tarta cytrynowa powinna być podawana po ostudzeniu. Wierzch tarty można udekorować bitą śmietaną i skórką cytrynową lub plasterkami cytryny. Dzięki temu będzie jeszcze lepsza. Tarta cytrynowa może być inspiracją do przygotowania innych tart z cytrusów, na przykład tarty limonkowej.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Użytkownik nieaktywny

Tarta cytrynowa

Pyszne ciasto do kawy

kategoria: Ciasta ciasto cytrynowe tarty Ciasto opublikowany: 09.10.2017 | wyświetlono: 166 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Goniak Goniak

Tarta cytrynowa

Delikatne, kruche ciasto z aksamitnym cytrynowym nadzieniem - po prostu pyszna tarta cytrynowa :) Przepis Gordona Ramsaya

kategoria: tarty kruche ciasto Desery opublikowany: 11.03.2013 | wyświetlono: 2035 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: zielonakuchniablog cosik

Tarta cytrynowa

Przepyszna kwaśna krucha tarta. Banalny wygląd rekompensuje smakiem

kategoria: tarty opublikowany: 25.10.2017 | wyświetlono: 310 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE