To moja popisowa tarta cytrynowa, łatwa i szybka. W dodatku zawsze się udaje. Tarta cytrynowa to znakomita propozycja na podwieczorek. Nie jest za słodka, wręcz przeciwnie - cytrynowy krem przyjemnie orzeźwia i dodaje ciastu kwaskowej nuty. Całość jest dobrze zbalansowana. Tarta cytrynowa będzie hitem też w waszym domu - sprawdźcie sami!
4.49 (203 ocen)
Porady
Tarta cytrynowa powinna być podawana po ostudzeniu. Wierzch tarty można udekorować bitą śmietaną i skórką cytrynową lub plasterkami cytryny. Dzięki temu będzie jeszcze lepsza. Tarta cytrynowa może być inspiracją do przygotowania innych tart z cytrusów, na przykład tarty limonkowej.
Jak widzicie przepis na tartę cytrynową jest bardzo prosty. Możecie przygotować ją szybko, dlatego nie straszni wam będą niezapowiedziani goście. Tartę warto urozmaicać, choćby przez to, co kładziemy na wierzch ciasta. Oprócz bitej śmietany, dobra będzie też beza. Ubijamy bezę z białek i umieszczamy ją na cieście po końcowym pieczeniu. Wkładamy do piekarnika jeszcze na około 10 minut, żeby białka lekko się ścięły. Możecie też zrobić tartaletki cytrynowe z bezą - do pieczenia używamy wtedy kilku małych foremek do tart. Tarta cytrynowa z bezą jest pyszna!
Inną opcją jest tarta cytrynowa z mascarpone. Mascarpone możemy potraktować jak bitą śmietanę i udekorować serkiem tartę. Jeśli będzie dla nas za tłuste, warto zmieszać je z jogurtem. Tarta cytrynowa na zimno, podana z lodami waniliowymi lub czekoladowymi też będzie bardzo smaczna - nie zapomnijcie o owocach.
Sam krem cytrynowy do tarty możemy wzbogacać, na przykład dorzucając do niego trochę skórki pomarańczowej lub cytrynowej. Skórkę warto wcześniej lekko podsmażyć z cukrem, żeby nie była zbyt twarda. Do tarty możemy też dodać nieco soku z limonki - nada jej ciut egzotyczny posmak. Tartę warto podawać ze słodkimi dodatkami, na przykład filiżanką czekolady.
Komentarze