Sernik łaciaty-wspaniały, nie opada, zawsze się udaje

3.59 (17 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

mam ten przepis już wiele lat, jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Polecam serdecznie na zbliżające się święta Wielkanocne

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm

    ***używam szklanki 250ml***



    CIASTO KAKAOWE



    -250g masła lub margaryny

    - 1/2 szklanki cukru

    - 2 łyżki kakao

    - 2 żółtka (białka odkładamy do masy serowej)

    - 1 jajko

    - 1 cukier waniliowy

    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    3 szklanki mąki pszennej tortowej (szkl 250ml)



    MASA SEROWA



    -1,5kg sera zmielonego

    -2 budynie waniliowe

    - 8 jajek

    - 2 białka z ciasta

    -3/4 kostki margaryny

    -1/5 szklanki cukru

    -1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

3.59 (17 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik łaciaty-wspaniały, nie opada, zawsze się udaje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik 1. Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy. Dzielimy na dwie części.

    Blaszkę smarujemy margaryną lub masłem i posypujemy bułką tartą. Następnie z pierwszej połowy ciasta urywamy kawałki i układamy na dnie blaszki.

    MASA SEROWA
    Ser mielimy na najmniejszym sitku maszynki

    Żółtka oddzielamy od białek. 10 białek (8+2 z ciasta) ubijamy na sztywną pianę. Pianę odkładamy.


    Żółtka, cukier, cukier waniliowy i masło ucieramy. Następnie wciąż miksując stopniowo dodajemy ser. Miksujemy do połączenia.

    Następnie dodajemy 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g szuka-miksujemy.

    Na koniec dodajemy do masy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją łyżką.



    Masę serową wykładamy na ciasto, delikatnie wyrównujemy i z drugiej połowy ciasta też urywamy kawałki i układamy na masie serowej.

    Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 50 minut.

    Upieczony sernik studzimy.

    Po wystudzeniu można go polać czekoladą. Ostudzony sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
    Sernik jest wysoki, nie opada.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze Twaróg Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować