Delikatny Sernik

4.72 (183 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Cudownie delikatny sernik, który dosłownie rozpływa się w ustach.Piekłam go z sera w wiaderku, więc nie wymaga on brudzenia maszynki do mielenia co więcej nie potrzeba podpiekać spodu gdyż zastosowałam w nim mój patent z białkiem ;)Sernik wychodzi dość wysoki i nie wiele opada :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na dużą blaszkę 25 x 35 cm

    CIASTO:
    3 niepełne szklanki mąki tortowej
    2 żółtka i 1 całe jajko
    3/4 szkl cukru
    3-4 łyżki śmietany
    1/2 kostki masła bądź margaryny
    1 płaska łyżeczka prosz. do pieczenia
    parę kropel esencji waniliowej

    MASA SEROWA:
    1 kg sera w wiaderku w temp. pokojowej ( użyłam Piątnicy )
    1 szkl cukru
    1 budyń waniliowy bez cukru
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    3/4 szkl mleka w temp. pokojowej ( użyłam 3,2 % )
    3/4 szkl oleju rzepakowego
    1 całe jajko
    5 jajek (żółtka i białka osobno-zostawmy sobie odrobinę białka do posmarowania ciasta przed wyłożeniem masy serowej, to pozwoli uniknąć nam zakalca :)
    szczypta soli do białek
    jeśli lubimy możemy dodać skórkę pomarańczową
Wystaw ocenę:

4.72 (183 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Delikatny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy na 1 godz. do lodówki.
    2. W dużej misce ubijamy 1 jajko oraz 5 żółtek z cukrem na puszysta masę. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka z szczyptą soli.
    3. Do masy z żółtek i cukru dodajemy porcjami nasz ser z wiaderka, mleko, olej oraz nasze budynie w proszku. Miksujemy krótko tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy całość - nie miksujemy już !
    4. Formę 25 x 35 cm smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą, wykładamy ciastem. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy odłożonym wcześniej surowym białkiem. Na to wykładamy naszą masę serową.
  • 2. Pieczemy najpierw przez 40 min w 190 stop, potem zmniejszamy temp. do 160 stop i pieczemy jeszcze przez 40-45 min. ( piek. elektr)
    Ja piekłam najpierw w 200 stop przez 30 min, a potem zmniejszyłam do 190 i piekłam jeszcze przez 40 min.(piek. gazowy) Smacznego !

    Źródłu inspiracji blog Z cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować