REKLAMA

Delikatny Sernik

wyświetlono: 20383 | dodany do książki kucharskiej: 18 | polecenia: 2

Cudownie delikatny sernik, który dosłownie rozpływa się w ustach.Piekłam go z sera w wiaderku, więc nie wymaga on brudzenia maszynki do mielenia co więcej nie potrzeba podpiekać spodu gdyż zastosowałam w nim mój patent z białkiem ;)Sernik wychodzi dość wysoki i nie wiele opada :)

opublikowany: 31.03.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na dużą blaszkę 25 x 35 cm

    CIASTO:
    3 niepełne szklanki mąki tortowej
    2 żółtka i 1 całe jajko
    3/4 szkl cukru
    3-4 łyżki śmietany
    1/2 kostki masła bądź margaryny
    1 płaska łyżeczka prosz. do pieczenia
    parę kropel esencji waniliowej

    MASA SEROWA:
    1 kg sera w wiaderku w temp. pokojowej ( użyłam Piątnicy )
    1 szkl cukru
    1 budyń waniliowy bez cukru
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    3/4 szkl mleka w temp. pokojowej ( użyłam 3,2 % )
    3/4 szkl oleju rzepakowego
    1 całe jajko
    5 jajek (żółtka i białka osobno-zostawmy sobie odrobinę białka do posmarowania ciasta przed wyłożeniem masy serowej, to pozwoli uniknąć nam zakalca :)
    szczypta soli do białek
    jeśli lubimy możemy dodać skórkę pomarańczową
Ocena:

(średnia 4.99 z 147 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy na 1 godz. do lodówki.
    2. W dużej misce ubijamy 1 jajko oraz 5 żółtek z cukrem na puszysta masę. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka z szczyptą soli.
    3. Do masy z żółtek i cukru dodajemy porcjami nasz ser z wiaderka, mleko, olej oraz nasze budynie w proszku. Miksujemy krótko tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy całość - nie miksujemy już !
    4. Formę 25 x 35 cm smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą, wykładamy ciastem. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy odłożonym wcześniej surowym białkiem. Na to wykładamy naszą masę serową.
  • 2. Pieczemy najpierw przez 40 min w 190 stop, potem zmniejszamy temp. do 160 stop i pieczemy jeszcze przez 40-45 min. ( piek. elektr)
    Ja piekłam najpierw w 200 stop przez 30 min, a potem zmniejszyłam do 190 i piekłam jeszcze przez 40 min.(piek. gazowy) Smacznego !

    Źródłu inspiracji blog Z cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Asica35 assss

DELIKATNY SERNIK Z ROSĄ

ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

kategoria: Ciasta opublikowany: 02.12.2017 | wyświetlono: 15893 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: Ewelina Marcinkowska FB_IMG_1501349231545

Sernik delikatny

Delikatny, rozpływajacy się w ustach sernik pieczony w kapieli wodnej, obficie posypany cukrem pudrem.

kategoria: Ciasta serniki opublikowany: 29.12.2017 | wyświetlono: 307 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Lucyna86 1

Delikatny sernik

Sernik na kruchym cieście do kawki i herbatki!

kategoria: Ciasta serniki opublikowany: 04.05.2020 | wyświetlono: 285 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Marcia66

Delikatny sernik

Sernik bardzo prosty w wykonaniu, a smak wyjątkowy, bardzo delikatny.

kategoria: Ciasta serniki Desery opublikowany: 17.10.2014 | wyświetlono: 900 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: Marcia66

Delikatny sernik

Sernik rozpływający się w ustach.

kategoria: Ciasta serniki Desery opublikowany: 18.12.2014 | wyświetlono: 1140 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE