Delikatny a zarazem aromatyczny, mocno migdałowy sernik, dzięki dodatkowi marcepanu zyskuje niebanalny smak i konsystencję, jego dopełnienie stanowi marcepanowa polewa.Przepis powstał dzięki inspiracji sernikiem Dorotki :))))
1 godz. 25 min
Składniki:
Ciasto:
10 dag masła
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mielonych migdałów
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu mielonego
6 jaj
¾ szklanki cukru
50 g masy marcepanowej-z lodówki
1 budyń śmietankowy
50 g masła
150 ml śmietanki kremowej 30%
100 ml mleka
Polewa marcepanowa:
150 g masy marcepanowej
200 ml śmietanki kremowej 30%
prażone płatki migdałowe do dekoracji
Sernik marcepanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną cukrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać zmielone migdały, żółtka jaj oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 20 minut do lodówki lub zamrażarki.Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, docisnąć ręką do dna wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 26 cm.
2.Masa:
Zmielony twaróg zmiksować z jajkami oraz cukrem i masłem, wlać śmietankę oraz budyń rozpuszczony w mleku, dobrze schłodzony marcepan zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do masy, delikatnie wymieszać, wylać na kruchy spód. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec 20 minut po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 30 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach.
3.Polewa:
Marcepan rozdrobnić przełożyć do rondelka i na małym ogniu rozpuścić. Wlać śmietankę mieszać do momentu aż powstanie jednolita gęsta polewa.Po zdjęciu z palnika,
wylać na zimny sernik rozprowadzić łopatką
Udekorować prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Komentarze