Sernik marcepanowy

4.5 (155 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 25 min

Delikatny a zarazem aromatyczny, mocno migdałowy sernik, dzięki dodatkowi marcepanu zyskuje niebanalny smak i konsystencję, jego dopełnienie stanowi marcepanowa polewa.Przepis powstał dzięki inspiracji sernikiem Dorotki :))))

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • Ciasto:
    10 dag masła
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mielonych migdałów
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany 18%
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg twarogu mielonego
    6 jaj
    ¾ szklanki cukru
    50 g masy marcepanowej-z lodówki
    1 budyń śmietankowy
    50 g masła
    150 ml śmietanki kremowej 30%
    100 ml mleka

    Polewa marcepanowa:
    150 g masy marcepanowej
    200 ml śmietanki kremowej 30%
    prażone płatki migdałowe do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Sernik marcepanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Ciasto:
    Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną cukrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać zmielone migdały, żółtka jaj oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 20 minut do lodówki lub zamrażarki.Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, docisnąć ręką do dna wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 26 cm.
  • Masa z marcepanem 2. Masa:
    Zmielony twaróg zmiksować z jajkami oraz cukrem i masłem, wlać śmietankę oraz budyń rozpuszczony w mleku, dobrze schłodzony marcepan zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do masy, delikatnie wymieszać, wylać na kruchy spód. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec 20 minut po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 30 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach.
  • przed pieczeniem 3. Polewa:
    Marcepan rozdrobnić przełożyć do rondelka i na małym ogniu rozpuścić. Wlać śmietankę mieszać do momentu aż powstanie jednolita gęsta polewa.Po zdjęciu z palnika,
    wylać na zimny sernik rozprowadzić łopatką
    Udekorować prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Migdały Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować