Sernik z jagodami

4.36 (14 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to zdecydowanie jeden z moich ulubionych serników. Pięknie się prezentuje, jest ławy i szybki do zrobienia, wychodzi wysoki, konkretny, ponieważ robimy go z prawdziwego twarogu.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *proporce na dużą blaszkę ok 25x35cm

    *zawsze używam szklanki o pojemności 250ml



    CIASTO

    -2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania

    -3 żółtka (białka odkładamy do masy serowej)

    -0,5 szkl cukru

    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    -3 łyżki śmietany kwaśnej 18%

    -200g zimnego masła lub margaryny





    MASA SEROWA

    -ok. 1,30-1,50 kg sera białego półtłustego lub tłustego

    -5 jajek +3 białka z ciasta

    -250g masła lub margaryny

    -szklanka cukru

    -2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g sztuka)





    DODATKOWO

    -jagody leśne ok 300g

    -bułka tarta 2 łyżki

    -cukier 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.36 (14 ocen)

Zobacz również:

Serniki Kruche ciasto

Sernik z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto dajemy do miski (masło starłam sobie na tarce o grubych oczkach, dzięki temu ciasto łatwiej się zagniata)


    Zagniatamy ciasto albo rękami albo robotem z hakiem.

    Ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy je do woreczków i jedną wkładamy do zamrażarki a drugą do lodówki na ok 25-30 minut

    MASA SEROWA

    Ser mielimy na sitku o najmniejszych oczkach

    Białka (8 sztuk) ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę odkładamy na później.

    Do miski dajemy żółtka, miękkie masło lub margarynę oraz cukier-wszystko miksujemy na jednolitą masę.

    Następnie wciąż miksując dodajemy zmielony twaróg.


    Następnie do masy dodajemy 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka-wszystko miksujemy do połączenia.

    Na koniec do masy serowej dodajemy wcześnie ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy tak b powstała nam gładka, puszysta masa.

    Część ciasta z lodówki wałkujemy lub wykładamy nim dno blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

    Na ciasto wykładamy masę serową, wyrównujemy.

    Do 300g jagód dodajemy cukier i bułkę tartą-mieszamy i wykładamy jagody na masę serową

    Część ciasta z zamrażarki trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy ciasto
    Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 50 minut
    Sernik studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

    Po tym czasie pięknie się kroi, sernik jest kremowy, delikatny, nie opada,
  • 2. Składniki na ciasto dajemy do miski (masło starłam sobie na tarce o grubych oczkach, dzięki temu ciasto łatwiej się zagniata)





    Zagniatamy ciasto albo rękami albo robotem z hakiem.

    Ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy je do woreczków i jedną wkładamy do zamrażarki a drugą do lodówki na ok 25-30 minut

    MASA SEROWA

    Ser mielimy na sitku o najmniejszych oczkach

    Białka (8 sztuk) ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę odkładamy na później.

    Do miski dajemy żółtka, miękkie masło lub margarynę oraz cukier-wszystko miksujemy na jednolitą masę

    Następnie wciąż miksując dodajemy zmielony twaróg.

    Następnie do masy dodajemy 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka-wszystko miksujemy do połączenia.

    Na koniec do masy serowej dodajemy wcześnie ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy tak b powstała nam gładka, puszysta masa.

    Część ciasta z lodówki wałkujemy lub wykładamy nim dno blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

    Na ciasto wykładamy masę serową, wyrównujemy.

    Do 300g jagód dodajemy cukier i bułkę tartą-mieszamy i wykładamy jagody na masę serową.

    Część ciasta z zamrażarki trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy ciasto

    Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 50 minut

    Sernik studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

    Po tym czasie pięknie się kroi, sernik jest kremowy, delikatny, nie opada,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Twaróg Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować