Jest to zdecydowanie jeden z moich ulubionych serników. Pięknie się prezentuje, jest ławy i szybki do zrobienia, wychodzi wysoki, konkretny, ponieważ robimy go z prawdziwego twarogu.
Sernik z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto dajemy do miski (masło starłam sobie na tarce o grubych oczkach, dzięki temu ciasto łatwiej się zagniata)
Zagniatamy ciasto albo rękami albo robotem z hakiem.
Ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy je do woreczków i jedną wkładamy do zamrażarki a drugą do lodówki na ok 25-30 minut
MASA SEROWA
Ser mielimy na sitku o najmniejszych oczkach
Białka (8 sztuk) ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę odkładamy na później.
Do miski dajemy żółtka, miękkie masło lub margarynę oraz cukier-wszystko miksujemy na jednolitą masę.
Następnie wciąż miksując dodajemy zmielony twaróg.
Następnie do masy dodajemy 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka-wszystko miksujemy do połączenia.
Na koniec do masy serowej dodajemy wcześnie ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy tak b powstała nam gładka, puszysta masa.
Część ciasta z lodówki wałkujemy lub wykładamy nim dno blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Na ciasto wykładamy masę serową, wyrównujemy.
Do 300g jagód dodajemy cukier i bułkę tartą-mieszamy i wykładamy jagody na masę serową
Część ciasta z zamrażarki trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy ciasto
Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 50 minut
Sernik studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Po tym czasie pięknie się kroi, sernik jest kremowy, delikatny, nie opada,
2.Składniki na ciasto dajemy do miski (masło starłam sobie na tarce o grubych oczkach, dzięki temu ciasto łatwiej się zagniata)
Zagniatamy ciasto albo rękami albo robotem z hakiem.
Ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy je do woreczków i jedną wkładamy do zamrażarki a drugą do lodówki na ok 25-30 minut
MASA SEROWA
Ser mielimy na sitku o najmniejszych oczkach
Białka (8 sztuk) ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę odkładamy na później.
Do miski dajemy żółtka, miękkie masło lub margarynę oraz cukier-wszystko miksujemy na jednolitą masę
Następnie wciąż miksując dodajemy zmielony twaróg.
Następnie do masy dodajemy 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka-wszystko miksujemy do połączenia.
Na koniec do masy serowej dodajemy wcześnie ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy tak b powstała nam gładka, puszysta masa.
Część ciasta z lodówki wałkujemy lub wykładamy nim dno blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Na ciasto wykładamy masę serową, wyrównujemy.
Do 300g jagód dodajemy cukier i bułkę tartą-mieszamy i wykładamy jagody na masę serową.
Część ciasta z zamrażarki trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy ciasto
Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 50 minut
Sernik studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Po tym czasie pięknie się kroi, sernik jest kremowy, delikatny, nie opada,
Komentarze