Sernik marcepanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa serowa:
Do sera dodać śmietanę, żółtka, cukier, 1 łyżka mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką. Marcepan pokroić w dużą kostkę, ok. 1x1 cm, włożyć do miseczki, oprószyć 1 łyżeczką mąki pszennej, obtoczyć go ze wszystkich stron. Gotowe kostki marcepanu wsypać wraz z całą pozostałą mąką do masy serowej, ponownie delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na wyłożone na dnie tortownicy biszkopty, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C, piec ok. 60-65 minut. Ostudzić.
2.Marcepanowa polewa:
Marcepan pokroić w drobną kostkę, włożyć do rondelka, chwilę podgrzać cały czas mieszając. Dolać śmietankę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia marcepanu i lekkiego zgęstnienia (ok. 2-3 minut). Wylać na ostudzony sernik, wyrównać.
Komentarze