Sernik marcepanowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Puszysty sernik nadziewany kawałkami marcepanu na gotowych biszkoptach. Smak marcepany podkreśla dodatkowo gotowana polewa z marcepanu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • mała paczka okrągłych biszkoptów

    Masa serowa:
    500 g mielonego białego sera (z wiaderka)
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
    3 jajka
    100 g marcepanu
    1/2 szklanki cukru
    1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki pszennej do oprószenia marcepanu

    Marcepanowa polewa:
    100 g marcepanu
    100 ml śmietanki kremówki 30 %

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik marcepanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa:
    Do sera dodać śmietanę, żółtka, cukier, 1 łyżka mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką. Marcepan pokroić w dużą kostkę, ok. 1x1 cm, włożyć do miseczki, oprószyć 1 łyżeczką mąki pszennej, obtoczyć go ze wszystkich stron. Gotowe kostki marcepanu wsypać wraz z całą pozostałą mąką do masy serowej, ponownie delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na wyłożone na dnie tortownicy biszkopty, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C, piec ok. 60-65 minut. Ostudzić.
  • 2. Marcepanowa polewa:
    Marcepan pokroić w drobną kostkę, włożyć do rondelka, chwilę podgrzać cały czas mieszając. Dolać śmietankę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia marcepanu i lekkiego zgęstnienia (ok. 2-3 minut). Wylać na ostudzony sernik, wyrównać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować