Sernik baskijski

3.67 (12 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kremowa konsystencja,słodko - słonawy smak . Mocno zrumieniony wierzch . Bez zbędnego spodu i polewy . Mój faworyt . Rozkosz dla podniebienia

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 850 g serka Philadelphia
    250 g mascarpone
    250 g cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    6 jajek
    400 ml śmietanki 30lub 36%
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

3.67 (12 ocen)

Zobacz również:

Sernik na zimno

Sernik baskijski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na sernik powinny być w tempery pokojowej .
    Tortownicę o wymiarach 24cm wyłożyć papierem do pieczenia ,tak żeby papier wystawał poza blachę- tworząc przedłużenie ścian blaski .
    Piekarnik rozgrzać na 230 stopni .
  • 2. Serek Philadelphia, mascarpone,oba cukry i sól zmiksować razem ,aby powstała gęsta masa .
  • 3. Następnie dodawać stopniowo po jednym jajku i mikoswać na najniższych obrotach.
    Na końcu dodać śmietankę i miksować do połączenia się składników.
    Masa będzie rzadka .
  • Sernik baskijski 4. Wylać na blachę i piec 40 minut w 230 stopniach .
    Po upływie czasu , wyłączyć piekarnik .
    Sernik wystudzić,następnie włożyć do lodówki i schłodzić najlepsi całą noc .

Porady

Nie przedłużać czasu pieczenia,sernik po 40 minutach będzie upieczony . Sernik będzie się trząsł,ale tak ma być .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.41 (27 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

sernik

To może cię zainteresować