Sałatka z tuńczyka i rzodkiewki z pesto pietruszkowym

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sałatka, prosta, szybka, tania i bez majonezu. Polecam na śniadanie, kolację, jak również na imprezowy stół.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -puszka tuńczyka w wodzie
    -100 g rzodkiewki
    -2 jajka na twardo
    -4 ogórki konserwowe ( ok. 80 g )
    Pesto :
    - pęczek posiekanej natki pietruszki (wraz z łodyżkami )
    -1 ząbek czosnku
    -pół łyżeczki soli
    -100 ml oleju rzepakowego
    -kilka kropel soku z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatka z tuńczyka

Sałatka z tuńczyka i rzodkiewki z pesto pietruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pesto pietruszkowe 1. Przygotować pesto: natkę, obrany czosnek i sól zmiażdżyć i utrzeć w moździerzu na miazgę, dodawać stopniowo olej, na końcu sok z cytryny.
  • 2. Tuńczyka odsączyć z wody, rozdrobnić, włożyć do miski.
    Rzodkiewkę, jajka i ogórki pokroić w drobną kostkę, połączyć z tuńczykiem.
    Wszystkie składniki wymieszać dokładnie z pesto.

Porady

Sałatkę przed podaniem warto odstawić na minimum pół godziny w celu zintegrowania się smaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Natka pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować