Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i pietruszkowym pesto

4.5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lekka, a zarazem pożywna. Idealna jako letni posiłek.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 liści sałaty lodowej
    3 jajka ugotowane na półtwardo
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym

    15 pomidorków paprykowych
    4 łyżki czarnych oliwek
    2 ogórki gruntowe
    Dodatkowo:
    2 łyżki ziaren słonecznika
    2 łyżki pestek dyni
    Pesto:
    1/3 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
    1/2 pęczka natki pietruszki
    4 łyżki wody

    1 łyżka soku z cytryny
    sól (do smaku)
    pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
    1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ryba Jajko Pesto Przekąski

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i pietruszkowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pestki dyni i słonecznika uprażyć na suchej patelni. Przestudzić. Składniki pesto z połową porcji uprażonych ziaren utrzeć w moździerzu lub zblendować niezbyt drobno. Sałatę porwać na kawałki, ułożyć na talerzu, dodać pokrojone jajka, pomidorki, ogórki obrane i pokrojone w paski, odsądzonego tuńczyka, oliwki oraz pozostałą część uprażonych ziaren. Przed podaniem sałatkę polać pesto.

Porady

Jeśli pesto jest za gęsto można dodać więcej oleju/oliwy lub w lżejszej wersji wody

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować