Stek z tuńczyka z sosem musztardowo-pietruszkowym

4.49 (151 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Niektóre ryby są tak chude, i zwarte, że wystarczy tylko prosty sos by wyczarować pyszne danie. Soczyste pieczone rybie mięso w towarzystwie musztardy przypadnie do gustu każdemu.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -4 steki tuńczyka
    -1 mała cebula
    -1 ząbek czosnku
    -1/2 pęczka natki pietruszki
    -3 łyżeczki wyrazistej mustardy
    -1 łyżeczka białego octu winnego
    -100 ml bulionu
    -200 ml słodkiej śmietanki 18%
    -2 łyżki masła
    -2 łyżki oliwy z oliwek
    -sól, pieprz cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Stek z tuńczyka z sosem musztardowo-pietruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Steki z tuńczyka umyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem i skropić oliwą z oliwek. Piec około 20 minut.
    Cebulę i czonek obrać i posiekać. W małym garnuszku rozpuścić masło. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać bulion, ocet, musztardę, sól i pierz. Podgotować na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać śmietankę, podgotować kolejne 5 minut.
    Pietruszkę umyć, oczyścić, drobno posiekać. Dodać do sosu, wymieszać i zagotować. Jeżeli sos zbyt rzadki można jeszcze odparować przez chwilę.
    Podawać z ziemniakami, frytkami lub ulubioną kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować