Rozgrzewająca zupa ułańska

5 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Żołnierska zupa z czarnym chlebem. Marszałek Piłsudski wraz ze swoimi żołnierzami jadał podobną, a może właśnie taką.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 2 l rosołu wołowego esencjonalnego
    3-4 kromki żytniego chleba ( u mnie wojskowy )
    2 czerwone cebule
    50 g masła
    duża garść suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki )
    2-4 jajka ugotowane na twardo
    rodzynki ok 1/2 szklanki
    1/2 szklanki czerwonego wina
    świeżo mielona ognista mieszanka przypraw ( czarny pieprz, chili, kolendra, czosnek, papryka, gorczyca )
    2 szczypty gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    drobno posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Rozgrzewająca zupa ułańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby umyć. Namoczyć w wodzie i ugotować. Pokroić na mniejsze kawałki.
    Na patelni, na maśle zeszklić pokrojone w drobną kostkę cebule.
    Na suchej patelni przypiec chleb pokrojony w kostkę.
    Cebule i chleb przełożyć do garnka i zalać rosołem. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min.
    Dodać ugotowane grzyby, rodzynki, wino, przyprawy i sól do smaku. Gotować jeszcze kilka chwil.
    Zupę podawać gorącą z ugotowanym jajem, oprószoną obficie natką pietruszki.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (157 ocen)

To może cię zainteresować