Siekańce drobiowe z boczkiem i śliwką wędzoną

4.8 (5 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polecam, bardzo smaczne.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • filet z kurczaka ok 700 g
    łyżka przyprawy staropolskiej ( czosnek, cebula, kminek, imbir, majeranek, tymianek, oregano )
    150 g boczku wędzonego
    150 g żółtego sera ( u mnie gouda )
    2 jajka
    cebula szalotka
    garść śliwek wędzonych
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
    sól i pieprz mielony do smaku
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Dania z kurczaka

Siekańce drobiowe z boczkiem i śliwką wędzoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczony, umyty, osuszony filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Dodać majonez i przyprawę staropolską. Dokładnie wymieszać. Pozostawić w lodówce na godz.
    Następnie dodać pokrojony drobno boczek, starty na tarce na grubych oczkach żółty ser, rozbełtane jajka, pokrojoną w drobną kostkę cebulkę szalotkę, śliwki wędzone pokrojone na mniejsze kawałki oraz płatki owsiane.
    Masę dokładnie wymieszać Dodać sól, pieprz do smaku i wyrobić.
    Dłońmi nabierać porcje i nadawać kształt kotletów.
    Smażyć na złoty kolor, na rozgrzanym oleju rzepakowym.
    Odłożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
    Podać np. z sałatką, sosem, ziemniakami.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować