Żarska zupa rozgrzewająca

4.49 (190 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekki mróz i tak daje się we znaki. Gorąco polecamy naszą pyszną rozgrzewającą zupę, którą popełnicie w około 30 min.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pętko kiełbasy polskiej surowej (200 g)
    1 marchew
    1 pietruszka
    1 kawałek selera korzeniowego
    1 por (biała część)
    3 ziemniaki
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    1,5 litra bulionu wołowego
    2 łyżki kaszy pęczak
    1 łyżeczka mielonego kminku
    3 ogórki konserwowe
    1 puszka pomidorów krojonych
    3 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 zielonej papryki
    1/2 żółtej papryki
    1 łyżka majeranku
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1/2 łyżeczki soli wędzonej
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    4 jajka
    4 łyżki octu
    1 litr wrzątku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żarska zupa rozgrzewająca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żarska zupa rozgrzewająca 1. Kiełbasę kroimy, tak jak lubimy.
    Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce do jarzyn.
    Por kroimy w piórka.
    Ziemniaki kroimy w kostkę.
    Ząbki czosnku rozgniatamy.
    Ogórki kroimy w zapałkę.
    Papryki kroimy w paski.

    Na rozgrzany olej wrzucamy kiełbasę i czosnek, chwilę smażymy. Następnie dodajemy jarzyny i ziemniaki, chwilę dusimy pod przykryciem, zalewamy gorącym bulionem.
    Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, przyprawy,kaszę, zagotowujemy, zmniejszamy płomień. Po 10 min wrzucamy ogórki, papryki, gotujemy 5 min na dużym ogniu. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą, gotujemy na silnym ogniu 5 min.
    Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Masło rozgrzewamy, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, rozrabiamy z wywarem, dodajemy do całości, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.

    Podajemy z jajkiem w koszulce.

    Jajka zrobiliśmy w szybki sposób.

    Do salaterek wlewamy po łyżce octu, zalewamy wrzątkiem, robimy wir i wbijamy do każdej po 1 jajku. Salaterki przykrywamy folią aluminiową. Po około 7 min (w zależności od wielkości jajek) wyławiamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować