Czekolada i orzechy doskonale się uzupełniają, a tort pasuje na każdą okazję.
3 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
6 jajek
¾ szklanki drobnego cukru
½ szklanki mielonych orzechów laskowych
3 łyżki z górką kakao
łyżka proszku do pieczenia
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
6 jajek
¾ szklanki drobnego cukru
½ szklanki mielonych orzechów laskowych
3 łyżki z górką kakao
łyżka proszku do pieczenia
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1kg masła roślinnego
300 g cukru pudru
350 g kremu z orzechami laskowymi i kakao nutella
Sok z cytryny
3 łyżki z górką kakao
czekolada deserowa 100 g
czekolada mleczna 100 g
masło 100 g
½ szklanki posiekanych drobno orzechów laskowych
praliny Ferrero rocher
3 łyżki kawy rozpuszczalnej ( Davidoff) + 400 ml wrzątku
3 łyżki cukru
50 ml rumu
50 ml spirytusu
masło do wysmarowania tortownicy o średnicy 27 cm
Tort czekoladowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę z dodatkiem cukru. W dalszym ciągu ubijać i dodawać po jednym żółtku. Następnie połączyć delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki, wymieszane mąki z orzechami, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35 min, do suchego patyczka. Ciasto po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce. Ściąć górkę i delikatnie otrzeć ciasto tarką, dla wyrównania, a następnie pokroić wzdłuż na trzy placki.
Upiec jeszcze jedno takie samo ciasto, bo potrzebne jest 6 takich krążków.
Zaparzyć kawę. Dodać cukier. A jak kawa wystygnie to dodać alkohol.
Masło utrzeć / spienić i dodawać stopniowo cukier puder, a następnie krem nutella i sok z cytryny.
Pierwszy placek ułożyć na krążku/ denku tortownicy i nasączyć kawą z alkoholem. Posmarować kremem i przyłożyć następny placek. Postąpić tak samo. Nasączyć, posmarować kremem i położyć kolejny placek. Tak do wyczerpania placków. Kremem posmarować wierzch i boki. Ładnie wyrównać.
Środek ciasta posypać posiekanymi orzechami laskowymi pozostawiając ok. 2 cm margines. Ciasto schłodzić ok. 30 min w lodówce.
Czekolady i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać.
Cienką stróżką polać orzechy na środku ciasta, ale tak, żeby były częściowo widoczne. Margines wypełnić dokładnie czekoladą i porobić ,, łzy szczęścia,,
Na marginesie poukładać praliny.
Tort dobrze schłodzić. Najlepiej całą noc w lodówce.
Komentarze