Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami.
To jest ulubiony piernik mojej rodziny. Może ktoś też polubi, może się komuś spodoba. Jest łatwy do zrobienia.
Świąteczny zawsze jest polany czekoladą i pięknie ozdobiony.
1 godz. 40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
350 g mąki żytniej
3 jajka
szklanka drobnego cukru
300 g prawdziwego miodu np lipowego
15 g proszku do pieczenia
40 g przyprawy korzennej do piernika
szklanka śliwek suszonych ( jeśli bardzo suche, to namoczyć w ciepłej wodzie )
2 - 3 łyżki rumu
150 g orzechów włoskich ( mogą być inne, laskowe, nerkowca )
*
150 g masła
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
Piernik z mąki żytniej bez masła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę żytnią uprażyć na suchej patelni. Często mieszać. Powinna nabrać ładnego, beżowego koloru. Nie można przypalić, bo będzie gorzka.
Miód zagrzać tzn najlepiej włożyć słoik do ciepłej wody i podgrzać. Powinien być płynny, lejący.
Jajka utrzeć z cukrem na puch. Dodawać naprzemiennie miód i mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia.
Dodać rum.
Śliwki namoczyć w ciełej wodzie.
Śliwki ( oczywiście osączone na sicie ) i orzechy dodać do masy.
Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Może to być keksówka, albo jak u mnie foremka 20x30 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 min. Jeśli wierzch zbyt mocno się przypieka, to przykryć folią aluminiową.
Piernik wystudzić w formie. Można zajadać.
W rondelku rozpuścić masło z cukrem dodając wodę i kakao. Podgrzewać i mieszać, aż masa będzie lśniąca i gładka.
Piernik polać polewą czekoladową i ozdobić czekoladowymi gwiazdkami, białymi cukierkami w kształcie gwiazdek, bakaliami albo w inny sposób.
Smacznego.
Komentarze