Risotto z cukinią, szpinakiem i kurczakiem

1.36 (39 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 2 osób

Risotto to jedno z moich ulubionych dań, które bardzo często gości w mojej kuchni. To pyszna włoska klasyka, która sprawia, że ryż może smakować niesamowicie, a poprzez dobór rozmaitych dodatków za każdym razem możemy dostarczyć sobie nowych doznań smakowych. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, aromatyczne i pożywne risotto z cukinią, szpinakiem oraz kawałkami kurczaka, któremu głębi smaku dodaje białe wino wytrawne.

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - 160 g ryżu Arborio
    - 1 mała pierś z kurczaka
    - 100 g szpinaku baby
    - 150 g cukinii
    - 2 cebule szalotki
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 lampka wytrawnego białego wina
    - 2 łyżki startego parmezanu
    - 700 ml bulionu
    - 2,5 łyżki masła
    - 4 łyżki oliwy
    - 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

1.36 (39 ocen)

Zobacz również:

Risotto

Risotto z cukinią, szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Małą cukinię kroimy w cienkie plasterki. Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ją solą, pieprzem i suszonym czosnkiem, dodajemy łyżkę oliwy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.
  • 2. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
  • 3. Na drugiej patelni podsmażamy kawałki kurczaka, a następnie przekładamy je na talerzyk. Na tej samej patelni smażymy kawałki cukinii, a gdy ta delikatnie zmięknie, dodajemy łyżkę masła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak i smażmy do momentu, aż ten zwiędnie. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy do niego podsmażone warzywa oraz kawałki kurczaka i dusimy wszystko jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy starty parmezan, dokładnie mieszamy, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Cukinia Szpinak Ryż do risotto

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Risotto z warzywami i kurczakiem

To może cię zainteresować