Uwielbiam risotto i przygotowałam znów jego kolejną wersje, tym razem ze szpinakiem :)
Jeśli chcemy aby danie było bezmięsne nie dodajemy piersi z kurczaka, zapewniam, że też będzie smaczne :)
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 2 osoby:
3/4 szkl ryżu do risotto Arborio
1 pojedynczy filet z kurczaka
około 80 g mrożonego szpinaku (około 2-3 bryłki)
około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy)
1 kieliszek wina wytrawnego (ja nie dodaje)
4-5 sztuk pieczarek
1/2 cebuli
2-3 ząbki czosnku
3 - 4 łyżki śmietanki 30 %
natka pietruszki
twardy ser do posypania po wierzchu np. Parmigiano reggiano lub gran padano
sól, pieprz do smaku
olej/oliwa do smażenia
Risotto ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na niej cebulkę pokrojoną w kostkę.
2. Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy lub kroimy na plasterki (zależy co kto lubi, ja większość pieczarek starłam na grubych oczkach, a parę pokroiłam w plasterki ) dodaję do cebulki. solę i pieprzę oraz wkrawam ząbek czosnku.
3. Przesuwam smażące się pieczarki na bok i w wolne miejsce wrzucam pokrojona na małą kostkę pierś z kurczaka. Przewracam dotąd aż się mięso zetnie. Kiedy to się stanie wsypuje ryż na patelnie i mieszam całość. Następnie podlewam 3 chochelkami bulionu, dodaje szpinak i przykrywam.
Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
Pod koniec smażenia sprawdzam smak (ewent. doprawiam sola i pieprzem).
Duszenie ryżu trwa tak około 30 minut.
Gotowe risotto wykładam na talerzyk i posypuje startym parmezanem. Smacznego !!!
Komentarze