Sałatka z brokułem, ciecierzycą i jajkiem

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zdrowa, smaczna i kolorowa sałatka z brokułem, jakiem, żółtym serem oraz ciecierzycą. Pysznie smakuje w połączeniu z lekkim sosem jogurtowo - majonezowym. Jest idealna na pożywną przekąskę lub danie gównie. Sałatka świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy, które możemy spakować do lunchboxa.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 garści rukoli
    - 1 mały brokuł
    - 4 jajka
    - 120 g ugotowanej ciecierzycy
    - 120 g sera żółtego np. gouda
    - 1 garść pomidorków koktajlowych

    SOS JOGUTROWO - MAJONEZOWY
    - 150 g jogurtu greckiego
    - 2 łyżki majonezu light
    - 1 ząbek czosnku
    - 1,5 łyżeczki bazylii
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z brokułem, ciecierzycą i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je al dente (przez około 4 minuty) w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie, a następnie hartujemy pod zimną wodą.*

    * Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.
  • 2. Jogurt grecki łączymy z majonezem. Dodajemy bazylię, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • 3. Na talerze wykładamy liście rukoli, brokułowe różyczki, przekrojone na pół jajka i pomidorki, ciecierzycę oraz pokrojony w kostkę żółty ser. Sałatkę podajemy z sosem jogutrowo - majonezowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować