Risotto z warzywami i kurczakiem

4.49 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 6 osób

Risotto z warzywami i kurczakiem to świetny pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 300 g ryżu do risotto (arborio)
    1 1/2 litra gorącego bulionu warzywnego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżki masła
    1 średnia cebula
    1 mała cukinia
    1 mała czerwona papryka
    250 g piersi z kurczaka
    1/3 szklanki startego parmezanu
    1 ząbek czosnku
    sól (opcjonalnie)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    1 łyżka oleju
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto Ser

Risotto z warzywami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć pokrojoną na paski i przyprawioną solą i pieprzem pierś z kurczaka. Cukinię i paprykę pokroić w drobną kostkę.
    Na drugiej, głębszej patelni rozgrzać oliwę z 2 łyżkami masła. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać ryż i smażyć mieszając, do czasu, aż ryż pokryje się masłem z oliwą i zrobi się lekko przeźroczysty. Do ryżu wlewać po chochelce gorącego buliony. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodać kolejną porcję buliony. Postępować tak do czasu, aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki. W połowie gotowania dodać warzywa, podsmażonego kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec dodać łyżkę masła i starty ser. Doprawić do smaku pieprzem i (ewentualnie) solą. Posypać natką pietruszki. Podawać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować