Risotto z warzywami i kurczakiem

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 6 osób

Risotto z warzywami i kurczakiem to świetny pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 300 g ryżu do risotto (arborio)
    1 1/2 litra gorącego bulionu warzywnego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżki masła
    1 średnia cebula
    1 mała cukinia
    1 mała czerwona papryka
    250 g piersi z kurczaka
    1/3 szklanki startego parmezanu
    1 ząbek czosnku
    sól (opcjonalnie)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    1 łyżka oleju
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto Ser

Risotto z warzywami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć pokrojoną na paski i przyprawioną solą i pieprzem pierś z kurczaka. Cukinię i paprykę pokroić w drobną kostkę.
    Na drugiej, głębszej patelni rozgrzać oliwę z 2 łyżkami masła. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać ryż i smażyć mieszając, do czasu, aż ryż pokryje się masłem z oliwą i zrobi się lekko przeźroczysty. Do ryżu wlewać po chochelce gorącego buliony. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodać kolejną porcję buliony. Postępować tak do czasu, aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki. W połowie gotowania dodać warzywa, podsmażonego kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec dodać łyżkę masła i starty ser. Doprawić do smaku pieprzem i (ewentualnie) solą. Posypać natką pietruszki. Podawać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować