Pierożki z grzybami i orzechami (kurpiowskie)

5 (1 ocen)

  • 60 min

Idealnie pasują do czerwonego barszczu, mogą zastąpić tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Ale sprawdzą się nie tylko na Wigilii – to doskonałe danie obiadowe.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki pszennej,
    2 łyżki stopionego masła,
    2 żółtka,
    ½ łyżeczki soli,
    ½ szklanki ciepłej wody

    Farsz:
    150 g suszonych grzybów,
    100 g posiekanych orzechów (użyłam laskowych),
    1 cebula,
    1 jajko,
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    1 łyżka masła,
    sól,
    pieprz,
    tymianek,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierożki z grzybami i orzechami (kurpiowskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć i obgotować – około 15 – 20 minut. Przestudzić, wyjąć z wody i drobno pokroić. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić ma maśle. W misce wyrobić farsz – wrzucić grzyby, orzechy, cebulę, jajko, natkę pietruszki i przyprawy, dokładnie wymieszać.
  • 2. W misce lub na stolnicy połączyć mąkę z żółtkami, masłem i solą. Zgnieść ciasto stopniowo dolewając wodę. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
  • 3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i wyciąć szklanką krążki. Na każdym ułożyć po łyżeczce farszu. Pierogi dokładnie zlepić.
  • 4. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucać pierogi i gotować około 3 minut od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć i przelać zimną wodą. Podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować