Przepyszne mięciutko ciasto, wyrazisty farsz i chrupiące orzechy. Uszka marzenie!
2 godz.
Składniki:
Na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
Szklanka wody
Dwa jajka M
¼ łyżeczki soli
Na nadzienie:
500g pieczarek
Duża cebula
Masło klarowane do podsmażenia
Garść łuskanych orzechów włoskich
Sól, pieprz
Uszka z grzybami i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o bardzo drobnym oczkach razem z cebulą. Na kilku łyżkach rozgrzanego masła klarowanego przesmażamy pieczarki Aż stracą niemal całą wodę. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Gdy pieczarki będą już miękkie odsączamy resztę płynu na sitku. Grzyby mieszamy z drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
2.Z mąki, wody, jajek i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna z nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie wyschło. Druga część ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego łyżeczkę farszu. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga. Dwa przeciwległe części pierogów sklejamy owijając pieroga wokół kciuka i formując uszko. Najlepiej gotują się pierogi mrożone, dlatego tez warto umieścić je na talerzu posypanym mąką w zamrażalce. Gdy stwardnieją można przełożyć je do pojemnika. Gotujemy w osolonym Wrzątku kilka minut od wypłynięcia.
Komentarze