Pierożki z orzechami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zwykły z pozoru pierożek skrywa zaskakujący smak.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki (na 4-6 porcji):
    5 łyżek cukru
    25 dag mąki
    3 jajka
    żółtko
    2 łyżki orzeszków ziemnych
    1 łyżka orzechów laskowych
    1 łyżka płatków migdałowych
    20 dag mielonego twarogu
    2 ząbki czosnku
    pęczek bazylii
    1 łyżka masła
    80 g suszonych pomidorów
    zielona cebulka
    250 ml śmietany kremówki
    sól, pieprz
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierożki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier stopić na patelni w małej ilości wody. Mąkę, 2 jajka i ostudzony karmel dokładnie wyrobić. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić na 6-8cm paski
  • 2. Orzeszki ziemne, laskowe, bazylię i ząbek czosnku posiekać. Dodać wraz z żółtkiem do twarogu, posypać płatkami migdałowymi i wyrobić farsz. Doprawić go do smaku.
  • 3. Paski ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Z farszu formować małe kulki i układać na połowie ciasta co 6cm. Następnie przykryć pozostałą częścią pasków. Brzegi zakleić i wyciąć trójkątne pierożki. Gotować je 3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
  • 4. Pozostały czosnek, suszone pomidory, zieloną cebulkę posiekać, a następnie podsmażyć na maśle. Wlać kremówkę, doprawić i chwilę pogotować. Tak przygotowanym sosem polać pierożki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować