Kruche pierożki z marmoladą i orzechami

4.49 (160 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasteczka na przeróżne okazje- moje rodzinka je uwielbia!

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dag mąki
    125 g masła
    1 żółtko
    1/3 szkl kwaśniej śmietany 18%

    100 g marmolady wieloowocowej
    50 g orzechów włoskich
    1 białko
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Kruche pierożki z marmoladą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy mąkę z żółtkiem, śmietaną i miękkim masłem. Chłodzimy ok 1 godz w lodówce.
  • 2. Wałkujemy cienko wykrawamy niewielkie kółeczka, nakładamy marmoladę, sklejamy jak pierożki.
  • 3. Smarujemy rozkłóconym białkiem i maczamy w zmielonych lub posiekanych orzechach. Pieczemy ok 15-20 min na złoto. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować