Pieczone piersi kurczaka w boczku ze szparagami.

4.5 (4 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Pierś kurczaka zawinięta w boczek to sycące danie, wystarczy zjeść jeden kawałek i szparagi.

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
    25 dkg wędzonego boczku pokrojonego na cienkie plastry
    pęczek zielonych szparagów
    2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół (zioła prowansalskie, tymianek)
    gałązki świeżego tymianku
    sól himalajska
    świeżo mielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Pieczone piersi kurczaka w boczku ze szparagami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet pokroić na pół, każdy kawałek przekroić jeszcze na pół, aby były cieńsze.
    Natrzeć mięso solą, pieprzem i suszonymi ziołami, owinąć plastrami boczku.
    Ułożyć mięso w brytfance do pieczenia, na każdym kawałku ułożyć gałązki tymianku.
    Na blachę wlać pół szklanki gorącej wody.
    Wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec przez ok. 25 minut.
    W czasie gdy mięso jest w piekarniku, przygotować szparagi.
    Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końcówki. 2-3 szparagi owinąć plastrami boczku.
    Po 15 minutach pieczenia mięsa ułożyć szparagi obok piersi kurczaka, dodać gałązki tymianku na wierzch boczku. Piec 10-15 minut aż szparagi będą miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować