Śledzie po włosku.

4.33 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Śledzie po włosku naprawdę pyszne i warte przygotowania na Święta. Są wyraziste w smaku i pięknie się prezentują na półmisku.

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g solonych płatów śledziowych, bez skóry
    12 suszonych pomidorów
    1 średnia czerwona cebula lub szalotka
    1/3 szkl. czarnych oliwek
    1/4 szkl. marynowanych kaparów
    3 łyżki musztardy francuskiej
    1 łyżka suszonego oregano
    2 łyżki octu balsamicznego
    2 szczypty czarnego mielonego pieprzu
    olej rzepakowy zimnotłoczony
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Śledzie po włosku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez ok. 2 godziny. Odlać wodę, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki.
    Cebulę pokroić w kostkę, dodać szczyptę soli i szczyptę cukru, pozostawić na ok. 30 minut.
    Przełożyć śledzie do miski, dodać cebulę, pokrojone czarne oliwki, pokrojone suszone pomidory, kapary, musztardę francuską, suszone oregano, czarny pieprz. Delikatnie wymieszać.
    Przełożyć śledzie do słoika wlać olej rzepakowy, tyle aby zakryć śledzie i dodać ocet balsamiczny. Obrócić kilkakrotnie słoik, aby wymieszać wszystkie składniki.
    Odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować