palinos

Reniutka

Warszawa

O mnie:

Gotowanie to moja największa pasja, którą z przyjemnością dzielę się na blogu codziennik-kuchenny.blogspot.plzapraszam również do polubienie strony na fb: facebook.com/codziennikkuchenny

Obserwujących: 4

 
Wiadomość
Użytkownik Reniutka w dniu 30.09.2022 19:57 opublikował przepis:

Żurawinówka. Nalewka z żurawiny.

Bardzo smaczna nalewka, kwaskowa, słodka i lekko cierpka na finiszu.
Użytkownik Reniutka w dniu 29.09.2022 19:57 opublikował przepis:

Pieczone piersi kurczaka w boczku ze szparagami.

Pierś kurczaka zawinięta w boczek to sycące danie, wystarczy zjeść jeden kawałek i szparagi.
Użytkownik Reniutka w dniu 29.09.2022 19:25 opublikował przepis:

Śledzie po włosku.

Śledzie po włosku naprawdę pyszne i warte przygotowania na Święta. Są wyraziste w smaku i pięknie się prezentują na półmisku.
Użytkownik Reniutka w dniu 29.09.2022 18:50 opublikował przepis:

Dressing do sałaty, francuski i włoski

Sos do sałaty, to podstawa pysznej sałatki. Wybierz jeden z sosów: francuski lub włoski, dodaj kilka garści różnych listków i danie gotowe. Włoski jest kwaśno-słodki, a francuski nieco ostrzejszy za sprawą musztardy i czosnku. Do przygotowania sałaty użyłam: roszponki, rukoli, szczawiu czerwonego, szpinaku baby, natki pietruszki i kolendry.
Użytkownik Reniutka w dniu 22.05.2021 00:17 opublikował przepis:

Bulion drobiowy, to baza dla zup

Bulion drobiowy, to baza dla zup ale i sosów, risotto. Bez dobrego, esencjonalnego bulionu trudno zrobić smaczną zupę. Jeśli gotuję wywar, który ma być bazą innych dań, nie dokładam starań, aby był klarowny. Ważny jest mocny, głęboki smak. Do tego wywaru użyłam skrzydełek kurczaków zagrodowych, ale równie dobrze nadają się korpusy z kurczaków.
Użytkownik Reniutka w dniu 21.05.2021 23:53 opublikował przepis:

Bób po sycylijsku

Bób po sycylijsku to bardzo smaczna odmiana dla tradycyjnej formy podawania bobu z bułką i masłem. Potrawa jest równie pyszna jak prosta w przygotowaniu. Jedynym wyzwaniem, szczególnie dla niecierpliwych, jest zrobienie nakłucia skórki w każdym ziarenku bobu ;) Będzie świetną propozycją na lunch, czy przekąskę do pracy na upalne dni.
Użytkownik Reniutka w dniu 21.05.2021 23:39 opublikował przepis:

Sos z grzybów leśnych

Sos z grzybów leśnych jest absolutnym ,,must have" jesienią na naszym stole. W jego skład może wchodzić jeden gatunek grzybów leśnych. Najsmaczniejszy będzie jeśli zmieszasz różne grzyby: podgrzybki, kurki, borowiki. Sos będzie doskonałym dodatkiem do makaronu (tagliatelle, penne), kasz (gryczana, pęczak, jęczmienna, jaglana), ziemniaków oraz klopsików wieprzowych, drobiowych i wegetariańskich.
Użytkownik Reniutka w dniu 21.05.2021 23:13 opublikował przepis:

Peperonata

Jesień do najlepszy moment na zrobienie włoskiej peperonaty. W sezonie na paprykę, jest ona najsmaczniejsza, najbardziej aromatyczna. Do zrobienia peperonaty użyj papryk w różnych kolorach, danie będzie cieszyć oczy, a i zyska na smaku. Peperonatę najlepiej podać na grzankach z chleba, tak robią Włosi. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, omletów czy ryżu
Użytkownik Reniutka w dniu 21.05.2021 22:31 opublikował przepis:

Gravlax z koperkiem. Przystawka z marynowanego łososia

Gravlax z koperkiem, to klasyka kuchni skandynawskiej. Gravlax możesz podać na kilka sposobów. Pokrojony w cieniutkie plastry lub w posiekany formie tatara. Przystawkę podaje się tradycyjnie z ciemnym chlebem (żytnim) z dodatkiem masła i sosem musztardowo-koperkowym. Gravlax to przystawka, która smakuje wszystkim (jedzącym mięso). Jak przystało na danie ze Skandynawii jest proste i pożywne. Przygotowanie jest nieskomplikowane, ale czas oczekiwania na gotowe danie to 1-3 dni.
Użytkownik Reniutka w dniu 21.05.2021 22:17 opublikował przepis:

Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy, danie bardzo proste, ale trzeba zachować kilka zasad aby udał się wyśmienicie. Dobry gulasz jest gęsty, aromatyczny, a mięso jest tak miękkie, aż rozpływa się w ustach. Gulasz wieprzowy podaje się z kaszą, kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, ziemniakami lub bagietką.
Użytkownik Reniutka w dniu 21.05.2021 21:47 opublikował przepis:

Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem łososiowym

Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem łososiowym, to genialnie smakująca przystawka. Wędzona ryba doskonale pasuje do jajek. Kwaśny korniszon i szczypiorek dopełniają smak. Tylko 4 składniki a efekt godzien świątecznego stołu.
Użytkownik Reniutka w dniu 21.05.2021 21:19 opublikował przepis:

Sałatka makaronowa z marynowanymi karczochami

Do słoiczka marynowanych serc karczochów (lekko kwaśne w zalewie z oliwy, czosnku i chili) dodałam makaron orzo, czarne oliwki, rukolę, oregano ... ponieważ to produkty specyficzne dla rejonu Morza Śródziemnego, a stamtąd pochodzą karczochy. Sałatka jest przyjemna w smaku, żaden ze składników nie dominuje. Sałatkę można podać na lunch, kolację lub dodatek do mięsnych dań grillowych.
Użytkownik Reniutka w dniu 02.08.2019 00:13 opublikował przepis:

Mini tarty z jagodami i jeżynami

Mini tarty z jagodami i jeżynami wymagają trochę pracy i zachodu, ale ich smak i uroczy wygląd rekompensują ten wysiłek.
Użytkownik Reniutka w dniu 01.08.2019 23:53 opublikował przepis:

Sałatka pomidorowa z grzankami

Sałatka pomidorowa z grzankami wzorowana jest na włoskiej Panzanelli. Jedna najważniejszych zasad kuchni włoskiej mówi, że danie może składać się z kilku, często mało wyszukanych produktów, ale mają one być najwyższej jakości. Pomidory na sałatką mają być dojrzałe na słońcu, słodkie i najlepiej różnych odmian. Włosi do tej sałatki używają czerstwego pieczywa, ja zrobiłam grzanki z bagietki na oliwie z oliwek. Sałatka nie nadaje się do przechowywania, trzeba ją zrobić, schłodzić i zjeść.
Użytkownik Reniutka w dniu 01.08.2019 23:40 opublikował przepis:

Sałatka słodko-kwaśna z kapusty i papryki

Sałatka z kapusty i papryki jest kolejną propozycją na przygotowanie smacznych i tanich przetworów na zimę. Sałatka może być dodatkiem do dań obiadowych lub pieczonych mięs.

Użytkownik Reniutka w dniu 01.08.2019 23:18 opublikował przepis:

Chłodnik buraczkowy

Chłodnik, to najlepsza zupa na upały. Chłodzi, zaspokaja głód i co ważne jest niskokaloryczny. Ważne jest, aby rzodkiewki i ogórki dodać do chłodnika tuż przed podaniem, aby były chrupiące i jędrne. Chłodnikowi buraczkowemu smak nadają: buraczki, koperek i czosnek, dlatego muszą się znaleźć w zupie zanim odstawimy ją do lodówki do schłodzenia.
Użytkownik Reniutka w dniu 01.08.2019 22:57 opublikował przepis:

Sałata z wędzonym kurczakiem, morelami i malinami

Sałata z wędzonym kurczakiem, morelami i malinami, to smaczna propozycja dania obiadowego na upały. Wędzone mięso kurczaka dobrze smakuje ze słodkimi, soczystymi owocami.
Użytkownik Reniutka w dniu 01.08.2019 22:35 opublikował przepis:

Curry warzywne

Robiąc wegetariańskie curry szukam nowych połączeń smakowych i zmieniam warzywa w kolejnych wersjach tej potrawy. Jednak niezmiennie używam jako bazy smakowej: kurkumy, świeżego imbiru, czosnku i chilli. I oczywiście nie wyobrażam sobie curry bez natki kolendry, która bardzo podkręca smak potrawy. Curry najczęściej podaje się z ryżem, ale równie dobrze smakuje jako samodzielna potrawa.
Użytkownik Reniutka w dniu 01.08.2019 22:08 opublikował przepis:

Czeski rogaliki

Fantastycznie chrupiące czeskie rogaliki. Rogaliki najczęściej kojarzą się ze słodkim smakiem, te jednak takie nie są. Doskonale nadają się do posmarowania konfiturą, ale zdecydowanie najlepiej smakują z wytrawnym twarożkiem smakowym.
Użytkownik Reniutka w dniu 01.08.2019 21:57 opublikował przepis:

Puszyste bułeczki z ziemniakami

Przepis na wyśmienite, puszyste bułeczki z ziemniakami. Mają cieniutką, chrupiącą skórkę, puszysty, mięciutki środek i lekko maślany zapach.
Użytkownik Reniutka w dniu 01.08.2019 21:40 opublikował przepis:

Śledzie po szwedzku

Śledzie po szwedzku, to bardzo przyjemna wersja marynowanych śledzi, ponieważ są bardzo aromatyczne i nie są zbyt kwaśne. Delikatna w smaku cebulka i korzenne przyprawy nadają śledziom niezbyt intensywny smak. Doskonale smakują podane z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub pasują jako zakąska do schłodzonej wódki.
Użytkownik Reniutka w dniu 01.08.2019 21:31 opublikował przepis:

Białe kiełbaski pieczone w piwie

Białe kiełbaski pieczone w piwie mogą być podane na wielkanocny stół ale równie dobrze sprawdzą się jako gorące danie w menu imprezowym, zaserwowane z bagietką, ogórkiem kiszonym i piwem. Kiełbaski te są mocno przyprawione dlatego dodatek musztardy i piwa do pieczenia jest jak najbardziej właściwy.
Użytkownik Reniutka w dniu 01.08.2019 21:23 opublikował przepis:

Kremowa zupa szczawiowa

Szczawiowa z jajkiem, to klasyka letniej kuchni. U mnie szczawiowa nie straszy obwiędłymi liśćmi, jest dokładnie zmiksowana i pyszna. Zupa równie dobrze smakuje z grzankami usmażonymi na maśle lub oliwie z oliwek.
Użytkownik Reniutka w dniu 29.07.2018 22:23 opublikował przepis:

Klopsiki pieczone w sosie pomidorowym

Klopsiki pieczone w sosie pomidorowym, to zdrowa wersja tych mięsnych kuleczek. Użyłam mięsa indyka i dzięki temu odchudziłam danie. Mięso zostało upieczone w sosie pomidorowym i dzięki temu nie wyschło.
Użytkownik Reniutka w dniu 29.07.2018 22:08 opublikował przepis:

Makaron z młodym bobem i bekonem

Danie robi się dosyć szybko, chociaż trochę pracochłonne jest obieranie bobu.
Użytkownik Reniutka w dniu 29.07.2018 21:55 opublikował przepis:

Chleb żytni na zakwasie z suszonymi pomidorami i oliwkami

Chleb ma chrupiącą skórkę, wilgotny i bardzo aromatyczny miękisz. Bardzo dobrze smakuje z dodatkami w wersje wege: hummusem, żółtym serem, twarożkiem smakowym, pomidorem.
Użytkownik Reniutka w dniu 29.07.2018 21:42 opublikował przepis:

Zupa z zielonych szparagów z czosnkiem niedźwiedzim

Zupa z zielonych szparagów z czosnkiem niedźwiedzim zachwyca smakiem i prostotą wykonania.
Użytkownik Reniutka w dniu 29.07.2018 21:13 opublikował przepis:

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami, to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Można je zrobić w niecałe 20 minut, w trakcie gotowania ziemniaków, które będą dodatkiem do nich.
Użytkownik Reniutka w dniu 25.07.2018 20:47 opublikował przepis:

Sałata z dressingiem cytrynowym

Mieszanka różnych sałat jest bardzo dobrym dodatkiem do dań obiadowych i może być bazą sałatek. Wybierając sałaty zwracam uwagę, aby były chrupkie, miękkie, łagodne, ostre, różnokolorowe. Do mieszanki sałat można dodać pieczone mięso, ser, orzechy, kiełki, pestki słonecznika lub dyni i mamy samodzielne danie na lunch lub kolację.
Użytkownik Reniutka w dniu 13.11.2017 22:44 opublikował przepis:

Szynka z kurczaka z oliwkami z szynkowaru

Szynka z kurczaka z oliwkami, to pyszna i zdrowa wędlina domowa. Zrobienie domowej szyneczki jest banalnie proste, a efekt wyśmienity. Warunkiem jest posiadanie szynkowaru
Użytkownik Reniutka w dniu 13.11.2017 22:01 opublikował przepis:

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

Polędwiczki z sosem grzybowym to wykwintne danie, które z łatwością przygotują osoby mało wprawne kulinarnie. Polędwiczki najlepiej smakują z kaszą jęczmienną, puree ziemniaczanym lub makaronem.
Użytkownik Reniutka w dniu 30.10.2017 18:31 opublikował przepis:

Kotlety ze świeżych grzybów

Kotlety ze świeżych grzybów są czymś pośrednim między kotletami z mięsa, a kotletami warzywnymi. W smaku są trochę mięsne, ponieważ grzyby mają mnóstwo smaku umami, czyli tzw. smaku mięsnego. Dlatego przypadną do gustu zagorzałym mięsożercom, którzy nie tkną kotletów jarskich.
Użytkownik Reniutka w dniu 30.10.2017 18:18 opublikował przepis:

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

Polędwiczki z sosem grzybowym to wykwintne danie, które z łatwością przygotują osoby mało wprawne kulinarnie.
Użytkownik Reniutka w dniu 30.10.2017 18:09 opublikował przepis:

Kopytka z sosem pomidorowym

Kopytka z sosem pomidorowym choć znane i lubiane nie są często razem podawane. Kopytka z sosem pomidorowym będą doskonałym daniem obiadowym dla dzieci, bo jak wszystkie kluseczki, smakują maluchom.
Użytkownik Reniutka w dniu 30.10.2017 17:53 opublikował przepis:

Chleb z dynią i figami

Jesienny charakter chleba podkreśla dodatek dyni i dzięki temu ma również uroczy kolor. Miękisz chleba jest dosyć wilgotny i słodkawy za sprawą suszonych fig. Jesienny chleb z dynią i figami doskonale smakuje z serami i pastami lub pasztetami warzywnymi.
Użytkownik Reniutka w dniu 30.10.2017 17:38 opublikował przepis:

Kiszone rydze

Kiszenie to najzdrowszy sposób na przetworzenie rydzów. Kiszone rydze mogą być smaczną przystawką oraz na ich bazie, gotuje się wyśmienity żur na Święta. Ukiszenie rydzów nie jest trudne, jednak trzeba zadbać o kilka szczegółów, aby proces przebiegał bez problemów.

Użytkownik Reniutka w dniu 03.06.2017 23:08 opublikował przepis:

Fasola w sosie pomidorowym

Fasola w sosie pomidorowym może być samodzielnym daniem obiadowym lub częścią śniadania w stylu angielskim. Fasola użyta do przygotowania powinna być bardzo miękka, aby potrawa wprost rozpływała się w ustach. Sos pomidorowy jest lekko pikantny i dobrze przyprawiony ziołami.
Użytkownik Reniutka w dniu 06.05.2017 20:58 opublikował artykuł:

Jak ugotować białą surową kiełbasę?

Białą kiełbasę podaję się tradycyjnie na śniadanie wielkanocne. Przygotowuje się ją na kilka sposobów: pieczoną w piekarniku, jako dodatek do żurku lub gotowaną (a właściwie parzoną) w wodzie.
Użytkownik Reniutka w dniu 26.12.2016 20:59 opublikował przepis:

Rolada z indyka z suszonymi pomidorami

Roladę z piersi indyka można podać na ciepło z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami. Również dobrze smakuje na zimno, jako dodatek do sałaty lub z kromką chleba.
Użytkownik Reniutka w dniu 26.12.2016 20:47 opublikował przepis:

Kotlety à la Pożarski (kotlety pożarskie)

Kotlety te przygotowuje się z mielonego / siekanego mięsa kurczaka. Używa się piersi, udek lub chudych okrawków z kurczaka, obowiązkowo bez skóry i ewentulnie z dodaje mielonej cielęciny.
Użytkownik Reniutka w dniu 26.12.2016 20:41 opublikował przepis:

Pieczone pałki kurczaka z rodzynkami

Kurczak udał się wyśmienicie, mięso było bardzo aromatyczne i miękkie. Całość dopełniał ryż gotowany z kuminem i kardamonem, posypany pistacjami.
Użytkownik Reniutka w dniu 26.12.2016 19:41 opublikował przepis:

Śledzie z żurawiną i marynowaną cebulką

Śledzie z dodatkiem żurawiny i marynowanej cebulki smakują wyśmienicie.
Użytkownik Reniutka w dniu 10.11.2016 17:19 opublikował przepis:

Pierogi z gęsiną podane z konfiturą z czerwonej cebuli

To wyjątkowo pyszne danie, będzie pasowało na specjalne okazje takie jak Święta czy rodzinne przyjęcia. Dodatek konfitury z czerwonej cebuli będzie eleganckim i smakowitym dodatkiem do pierogów z gęsiną.
Użytkownik Reniutka w dniu 07.10.2016 19:44 opublikował przepis:

Kluski ziemniaczane z grzybami.

Faszerowane kluski z ciasta ziemniacznego, to produkt charakterystyczny dla Suwalszczyzny i Podlasia. Ciasto na te kluski jest bardzo miękki a farsz aromatyczny, mocno grzybowy.To bardzo sycące danie, wystarczy na jednodaniowy obiad.
Użytkownik Reniutka w dniu 23.09.2016 20:36 opublikował przepis:

Chleb żytni z tartym jabłkiem

Chleb żytni z tartym jabłkiem jest jedym z najsmaczniejszych chlebów jakie piekłam. Ma miękką skórkę, wilgotny, sprężysty i lekko kwaskowy miękisz.
Użytkownik Reniutka w dniu 23.09.2016 19:58 opublikował przepis:

Pomidorki koktajlowe w słonej zalewie

Pomidorki koktajlowe zamknęłam w słoikach w towarzystwie takim jakie do nich pasuje: czosnek, oregano i oliwa z oliwek. Są wyśmienite do sałatek i sosów.

To może cię zainteresować