Mocno Truskawkowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Oto śliczny i lekki sernik z truskawkami. W taką upalną pogodę jest idealny na drugie śniadanie czy słodki podwieczorek. Uświetni letnie imprezy, szczególnie posmakuje dzieciom, mocno owocowy.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • spód:

    150 g suchych lub kruchych ciastek (markizy, biszkopty, wafelki, kruche, pieguski)
    50 g masła
    wierzch:

    1 kg chudego twarogu sernikowego
    1 kg truskawek
    1/2 szklanki cukru pudru ( lub do smaku) – może być też miód lub słodzik
    2 1/2 łyżki cukru waniliowego (lub wanilia w innej formie)
    2 1/2 łyżki żelatyny – lub jogurtu
    1 galaretka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Mocno truskawkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka ( u mnie podsuszone biszkopty) miksujemy na sypko. Mieszamy ze stopionym masłem i wykładamy nimi tortownicę wyłożoną folią spożywczą, mocno równamy i wkładamy do lodówki.
  • 2. Truskawki myjemy, ładniejsze odkładamy – około połowy całości. Resztę truskawek siekamy na różnej wielkości kawałki, aby zbudować strukturę deseru.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
    Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu ( polecam użycie tej szybko tężejącej ).
    Ser mieszamy z cukrami oraz żelatyną.
    Dodajemy posiekane truskawki.
    Wkładamy do lodówki na 10 minut.

    Na wierzchu układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.
    Odstawiamy do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Ser biały Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować