Oto śliczny i lekki sernik z truskawkami. W taką upalną pogodę jest idealny na drugie śniadanie czy słodki podwieczorek. Uświetni letnie imprezy, szczególnie posmakuje dzieciom, mocno owocowy.
Dla 10 osób
Składniki:
spód:
150 g suchych lub kruchych ciastek (markizy, biszkopty, wafelki, kruche, pieguski)
50 g masła
wierzch:
1 kg chudego twarogu sernikowego
1 kg truskawek
1/2 szklanki cukru pudru ( lub do smaku) – może być też miód lub słodzik
2 1/2 łyżki cukru waniliowego (lub wanilia w innej formie)
2 1/2 łyżki żelatyny – lub jogurtu
1 galaretka pomarańczowa
Mocno truskawkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka ( u mnie podsuszone biszkopty) miksujemy na sypko. Mieszamy ze stopionym masłem i wykładamy nimi tortownicę wyłożoną folią spożywczą, mocno równamy i wkładamy do lodówki.
2.Truskawki myjemy, ładniejsze odkładamy – około połowy całości. Resztę truskawek siekamy na różnej wielkości kawałki, aby zbudować strukturę deseru.
3.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu ( polecam użycie tej szybko tężejącej ).
Ser mieszamy z cukrami oraz żelatyną.
Dodajemy posiekane truskawki.
Wkładamy do lodówki na 10 minut.
Na wierzchu układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.
Odstawiamy do stężenia.
Komentarze