Ciasto Karpatka

4.49 (172 ocen)

  • 2 godz.

Przepis mam od zakopiańskiej kucharki. To najlepsza karpatka jaką jadłam

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto parzone:

    1/3 ( 85 g) kostki margaryny lub masła
    1 szklanka mąki tortowej lub poznańskiej
    1 szklanka wody
    4 duże jaja
    szczypta soli
    Krem:

    1000 ml tłustego mleka 3,2% tł.
    3 op. budyniu waniliowego ( najlepiej Belbake z Lidla)
    50 – 100 ml ajerkoniaku lub łyżka spirytusu
    250 g margaryny Kasi lub Tortowej*
    laska wanilii ( lub cukier z wanilią, ew. wanilinowy)
    dodatkowo:

    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Desery

Ciasto karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem

    Z mleka odlewamy 3/4 szklanki, rozrabiamy w niej budynie.
    Laskę wanilii kroimy na pół, wydrążamy ziarna, dodajemy je do mleka, razem z laską (lub wanilią w dowolnej formie) i cukrem. Gotujemy.
    Z gotującego wyciągamy laskę, wlewamy budyń. Przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy.
    Tłuszcz ucieramy aż stanie się puszysty.
    Po łyżce dodajemy budyń, gdy się połączy strużką wlewamy ajerkoniak, ilość zależy od jego aromatu – ja dałam ok. 80 ml, powinien być lekko wyczuwalny.

  • 2. Ciasto:

    Tłuszcz rozpuszczamy z wodą. Gdy się zagotuje dodajemy sól i mąkę, energicznie mieszając.
    Ciasto jest gotowe gdy zacznie odstawać od brzegów naczynia garnka i zbije się w kulkę.
    Gorące ciasto przekładamy do misy miksera.
    Wbijamy po jajku, nie przerywając ucierania, dodając kolejne po połączeniu wcześniejszego. Jeśli dodajemy proszek to na tym etapie.
    Ciasto powinno być dość gęste, lepkie.
    Rozsmarowujemy je na dwóch blachach pokrytych papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 200 stopniach 15 minut, kontrolując aby się nie spiekły, jeśli są złote już im wystarczy.
    Studzimy.
    Zimne blaty ptysiowe przekładamy kremem, gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
    Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

Porady

Radzę przygotować krem przed przygotowaniem ciasta. Budyń stygnie o wiele dłużej niż całe przygotowanie ciasta łącznie z pieczeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować