Mocno truskawkowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sezonowy, szybki w przygotowaniu sernik na zimno z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu truskawkami to doskonała propozycja chłodnego deseru w upalne dni.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa serowo-truskawkowa:
    1kg sera z wiaderka
    600g świeżych truskawek
    45g żelatyny
    250ml wrzątku
    150g cukru

    Dodatkowo:
    100g biszkoptów
    2 galaretki truskawkowe
    400g świeżych truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mocno truskawkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć biszkoptami, a boki tortownicy obłożyć truskawkami przekrojem do obręczy.
  • Mocno truskawkowy sernik na zimno 2. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gotującej wody i pozostawić do lekkiego stężenia.
  • Mocno truskawkowy sernik na zimno 3. Masa serowo-truskawkowa:
    Truskawki zmiksować blenderem do postaci gładkiego musu. Żelatynę zalać 50ml wrzątku aby napęczniała, a następnie dodać pozostałą ilość wody, dokładne wymieszać i pozostawić od wystudzenia. Ser utrzeć z cukrem, dodać zmiksowane truskawki, rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszać.
  • Mocno truskawkowy sernik na zimno 4. Gotową masę serowo-truskawkową wylać do tortownicy na biszkopty i wstawić do lodówki na około 40minut.
  • 5. Pozostałą ilość truskawek pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu masy serowo-truskawkowej. Następnie wylać tężejące galaretki i wstawić do lodówki na około 2 - 3godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować