Sezonowy, szybki w przygotowaniu sernik na zimno z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu truskawkami to doskonała propozycja chłodnego deseru w upalne dni.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Masa serowo-truskawkowa:
1kg sera z wiaderka
600g świeżych truskawek
45g żelatyny
250ml wrzątku
150g cukru
Mocno truskawkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć biszkoptami, a boki tortownicy obłożyć truskawkami przekrojem do obręczy.
2.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gotującej wody i pozostawić do lekkiego stężenia.
3.Masa serowo-truskawkowa:
Truskawki zmiksować blenderem do postaci gładkiego musu. Żelatynę zalać 50ml wrzątku aby napęczniała, a następnie dodać pozostałą ilość wody, dokładne wymieszać i pozostawić od wystudzenia. Ser utrzeć z cukrem, dodać zmiksowane truskawki, rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszać.
4.Gotową masę serowo-truskawkową wylać do tortownicy na biszkopty i wstawić do lodówki na około 40minut.
5.Pozostałą ilość truskawek pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu masy serowo-truskawkowej. Następnie wylać tężejące galaretki i wstawić do lodówki na około 2 - 3godziny.
Komentarze