REKLAMA

Mocno truskawkowy sernik na zimno

wyświetlono: 148 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Truskawki – owoce, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Smakują niesamowicie zarówno w domowych przetworach, w postaci sorbetów, jak również jako podstawa do zup owocowych czy ciast czy innych deserów. U mnie powstał dziś mega truskawkowy sernik na zimno na czekoladowym spodzie. Mhhhh pycha… Szybki i prosty w wykonaniu a efekt końcowy zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.

opublikowany: 03.07.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • 300 g ciastek typu oreo
    60 g masła
    800 g truskawek + kilka truskawek do ozdoby
    400 g serka waniliowego homogenizowanego
    4 galaretki truskawkowe
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Mocno truskawkowy sernik na zimno 1. Ciastka rozdrabniamy na piasek (razem z nadzieniem), masło roztapiamy i mieszamy z pokruszonymi ciastkami. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wyklejamy dokładnie masą ciasteczkową. Dociskamy.
  • Mocno truskawkowy sernik na zimno 2. 3 galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy. Truskawki pozbawiamy szypułek, dokładnie blendujemy. Mieszamy z serkami homogenizowanymi i wystudzoną galaretką. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. UWAGA!!! Masa jest rzadka. Wstawiamy do lodówki i postawiamy do stężenia.
  • Mocno truskawkowy sernik na zimno 3. Pozostałe truskawki kroimy wg uznania – ja pokroiłam w kostkę, układamy na stężałej masie.

    Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Lekko tężejącą wylewamy na wierzch sernika. Wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje nasz sernik jest gotowy.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE