Truskawkowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

W upalne dni ciasta bez pieczenia są idealnym rozwiązaniem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (blaszka 23/33):

    spód:

    ciastka herbatniki 200 g,

    masło 120 g,


    masa serowa:

    ser biały twarogowy 750 g,

    śmietanka 30% 330 ml,

    cukier puder 1,5 szklanki,

    truskawki 500 g,

    galaretka truskawkowa 2 szt,

    woda gorąca 1 szklanka,

    żelatyna 1 łyżka,


    mus truskawkowy:

    truskawki 1 kg,

    cukier 5 łyżek,

    żelatyna 6 łyżeczek,


    bita śmietana:

    śmietana 30 % 330 ml,

    śnieżka w proszku 2 szt,


    dodatkowo:

    mleczna czekolada do dekoracji,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Mus Musy

Truskawkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka kruszymy na piasek. Najłatwiej to zrobić za pomocą malaksera. Masło rozpuszczamy, studzimy, mieszamy z pokruszonymi ciastkami i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki.

    Ser dwukrotnie mielimy. Można użyć gotowego serka z wiaderka.

    Żelatynę zalewamy zimną wodą do pokrycia i odstawiamy do napęcznienia. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody. Truskawki miksujemy na gładki mus. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy ser i zmiksowane truskawki, miksujemy do połączenia. Żelatynę rozpuszczamy na parze lub w mikrofali, ale tylko do rozpuszczenia i dodajemy do masy serowej. Gdy galaretki zaczną tężeć to dodajemy je do masy. Jeśli masa jest zbyt płynna to należy ją chwilę schłodzić w lodówce, a następnie wylać ją na ciasteczkowy spód.

    Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy za pomocą blendera. Słodzimy do smaku. Żelatynę zalewamy zimną wodą do pokrycia i odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy ją na parze, lub w gorącej wodzie lub mikrofali. 3 łyżki musu dodajemy do żelatyny, a następnie łączymy wszystko razem i schładzamy w lodówce. Gdy masa serowa zastygnie się na placku to wylewamy mus truskawkowy.

    Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy śnieżki w proszku, miksujemy do połączenia. Śmietanę wykładamy na zastygnięty mus. Na wierzch ścieramy mleczną czekoladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Śmietana Truskawki Bita śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować