Truskawkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka kruszymy na piasek. Najłatwiej to zrobić za pomocą malaksera. Masło rozpuszczamy, studzimy, mieszamy z pokruszonymi ciastkami i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki.
Ser dwukrotnie mielimy. Można użyć gotowego serka z wiaderka.
Żelatynę zalewamy zimną wodą do pokrycia i odstawiamy do napęcznienia. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody. Truskawki miksujemy na gładki mus. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy ser i zmiksowane truskawki, miksujemy do połączenia. Żelatynę rozpuszczamy na parze lub w mikrofali, ale tylko do rozpuszczenia i dodajemy do masy serowej. Gdy galaretki zaczną tężeć to dodajemy je do masy. Jeśli masa jest zbyt płynna to należy ją chwilę schłodzić w lodówce, a następnie wylać ją na ciasteczkowy spód.
Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy za pomocą blendera. Słodzimy do smaku. Żelatynę zalewamy zimną wodą do pokrycia i odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy ją na parze, lub w gorącej wodzie lub mikrofali. 3 łyżki musu dodajemy do żelatyny, a następnie łączymy wszystko razem i schładzamy w lodówce. Gdy masa serowa zastygnie się na placku to wylewamy mus truskawkowy.
Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy śnieżki w proszku, miksujemy do połączenia. Śmietanę wykładamy na zastygnięty mus. Na wierzch ścieramy mleczną czekoladę.
Komentarze