Jabłkowo drożdżowe róże

5 (1 ocen)

Ciasto przy którym jest troszkę pracy, ale potem jak zasiadamy do kawki to nawet zwykły dzień staje się Świętem.

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    4 dag drożdży
    180 ml mleka
    1 jajko
    5 dag stopionego masła
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    Dodatkowo:
    5-6 małych jabłek
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    miód
    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłkowo drożdżowe róże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z imbirem oraz cukrem, mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże następnie dodać je do mąki razem z płynnym masłem i ubitym jajkiem. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
  • jabłkowo drożdżowe róże 2. Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na mniejsze porcje i z każdej rozwałkować prostokąt ok 8cm na 15 cm na dłuższych bokach ułożyć jabłka pokrojone w cienkie plasterki, jabłka mają troszkę wystawać poza ciasto i zwinąć w roladkę którą ostrym nożem przeciąć na połowę w taki sposób, aby uzyskać dwie różyczki.
  • jabłkowo drożdżowe róże 3. Każdą różyczkę ułożyć w niewielkich odstępach w uszykowanej okrągłej formie do pieczenia( 20 cm średnicy) jeśli będziemy piec w formie metalowej to koniecznie trzeba ją wysmarować tłuszczem i wysypać np. bułką tartą.
    Kiedy już wszystkie różyczki znajdą się w formie to wierzch posmarować jajkiem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i jeszcze raz odstawić do podrośnięcia.
  • jabłkowo drożdżowe róże 4. Piec w temp. 180 st około 35-40 min po upieczeniu jeszcze ciepłe posmarować po wierzchu miodem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować