Jabłkowo drożdżowe róże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z imbirem oraz cukrem, mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże następnie dodać je do mąki razem z płynnym masłem i ubitym jajkiem. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
2.Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na mniejsze porcje i z każdej rozwałkować prostokąt ok 8cm na 15 cm na dłuższych bokach ułożyć jabłka pokrojone w cienkie plasterki, jabłka mają troszkę wystawać poza ciasto i zwinąć w roladkę którą ostrym nożem przeciąć na połowę w taki sposób, aby uzyskać dwie różyczki.
3.Każdą różyczkę ułożyć w niewielkich odstępach w uszykowanej okrągłej formie do pieczenia( 20 cm średnicy) jeśli będziemy piec w formie metalowej to koniecznie trzeba ją wysmarować tłuszczem i wysypać np. bułką tartą.
Kiedy już wszystkie różyczki znajdą się w formie to wierzch posmarować jajkiem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i jeszcze raz odstawić do podrośnięcia.
4.Piec w temp. 180 st około 35-40 min po upieczeniu jeszcze ciepłe posmarować po wierzchu miodem.
Komentarze