Drożdżowe róże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do kielicha robota przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, masło, mleko , żółtka i sól(wszystkie składniki o temperaturze pokojowej). Za pomocą haka mieszamy w robocie, do czasu aż uzyskamy kulę ciasta(trwa to około 12 minut). Zostawiamy ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia - ma podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy ser, miksujemy go z cukrem pudrem.
2.Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę, lekko wyrabiamy i formujemy 18 okrągłych bułeczek. Bułeczki przykrywamy, pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Podrośnięte bułeczki wałkujemy na placuszki smarujemy serem i konfiturą różaną, zlepiamy jak pierogi lekko je rozciągając. Zwijamy na kształt róży, ustawiamy nasze róże w głębokiej formie do tart, wysmarowanej masłem. Po około 10 minutach wyrośnięte róże za pomocą pędzelka smarujemy mlekiem,wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni.Pieczemy około 45 minut. Jeszcze gorące róże smarujemy masłem i posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Róże można uformować z samego ciasta. Konfitura może być o dowolnym smaku lub można upiec nasze róże np. z gotowym kremem czekoladowym.
Komentarze