Drożdżowe róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, odrobiny ciepłego mleka, łyżki cukru i mąki zrobić rozczyn. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Na stolnicę przesypać mąkę, wbić jajko, dodać szczyptę soli,spirytus, żółtka, pozostałe mleko i cukier. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo roztopione, wystudzone masło (do wyrabiania można użyć robota kuchennego z hakiem). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok.1,5 godz.
2.Ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na grubość 6-8 mm (nie za cienko). Wykrawać po trzy różnej wielkości krążki ( np. kubkiem, literatką i kieliszkiem).
3.Krążki ponacinać na brzegach i sklejać po trzy różnej wielkości. Przed sklejaniem smarować białkiem i lekko dociskać.
4.Smażyć w głębokim, rozgrzanym oleju wrzucając różyczkę najmniejszym kółeczkiem w dół. Odwrócić, dosmażyć na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu, oprószyć cukrem pudrem i udekorować konfiturą wiśniową. Smacznego!
Komentarze